Američané zavírají vzpurné vězně v Iráku do dřevěných

Američané zavírají vzpurné vězně v Iráku do dřevěných | foto: U.S.Central Command

VIDEO: Američané zavírají vzpurné Iráčany do stísněných budek

  • 96
Americká armáda trestá vzpurné irácké vězně pobytem v dřevěných budkách, které někdy nejsou o moc větší než vězni. Fotografie segregačních boxů zveřejnili Američané na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Některé boxy nemají více než tři krát tři stopy (asi 91 cm) a jsou asi šest stop vysoké, uvádí web stanice CNN.

Fotografie zveřejnila americká armáda poté, co o ně požádal nejmenovaný blogger na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Američané tvrdí, že boxy jsou humánní a že vězně v nich kontrolují každých patnáct minut. Nikdo prý uvnitř nestráví více než dvanáct hodin v kuse, píše CNN. Dostávají prý jídlo i pití. Žádný vězeň prý dosud neonemocněl nebo nezemřel kvůli pobytu na miniaturní samotce.

Americké zacházení se zajatci se ocitlo pod palbou kritiky poté, co vyšlo najevo týrání a ponižování vězňů ve věznici Abú Ghrajb v roce 2004.

Zveřejnění záběrů segregačních boxů přišlo krátce poté, co prezident George W. Bush kritizoval Čínu, hostící olympijské hry, za nedostatečné dodržování lidských práv. - čtěte Bush v předvečer olympiády káral Čínu za represe


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video