VIDEA ROKU 2023: Žralok na pláži na Floridě nebo chlapec ukrytý před Putinem

  • 2
Nejdůležitějšími tématy uplynulého roku byly opět války. Na podzim propukl ozbrojený konflikt také v Pásmu Gazy. Vůbec nejsledovanějším videem ze zahraničí na portálu iDNES.cz byl ovšem letos incident z floridské pláže Navarre, kde plaval žralok přímo mezi koupajícími se lidmi. Plavci pak z vody rychle v panice prchali. Podle ředitele plážové bezpečnosti Austina Turnbilla není výskyt žraloků na navarrské pláži ojedinělý a lze je vidět téměř každý den. Co dalšího jste sledovali?

Ukrajince zbaví min stroj na dálkové ovládání

Ukrajinská armáda v srpnu představila mechanizovaný odminovací stroj MV-4 chorvatské výroby, který získala s podporou Nadace Howarda Buffetta. Stroj pomáhá ukrajinským pyrotechnikům odstraňovat miny v Mykolajivské oblasti. „Použití MV-4 pomáhá při odminování hustě zaminovaných oblastí v bezpečné vzdálenosti pro pyrotechniky,“ uvedla tehdy na twitteru Státní pohotovostní služba Ukrajiny.

Chlapec se před Putinem schoval pod peřinu

Nejhorší je natáčení se zvířaty a s dětmi, říká se mezi filmaři. Svým způsobem si to potvrdil ruský diktátor Vladimir Putin, který v listopadu navštívil Národní výzkumné centrum dětské hematologie, onkologie a imunologie Dmitrije Rogačeva v Moskvě. Narazil tam totiž na pacienta Vadima, kterého přítomnost vůdce vůbec nezajímala. Matka pak chlapci pohrozila, že mu zabaví mobil.

V Rusku sílily protižidovské nálady

Na konci října vtrhly během protiizraelského protestu stovky lidí na střechu letiště v ruské Machačkale. Dostali se i na letištní plochu, kde podle videozáznamů zveřejněných na sociálních sítích bořili zábrany, snažili se kontrolovat auta vyjíždějící z letiště nebo vyráželi dveře terminálu. Jedno z videí ukazuje muže, jak stojí na jednom z křídel letadla ruské letecké společnosti Red Wings.

Izrael popsal tunely Hamásu

Izraelská armáda v listopadu ukázala dlouhý a vyztužený tunel pod nemocnici Šífa v Pásmu Gazy. Už od začátku pozemní operace tvrdí, že Hamás využívá nemocnice v Gaze jako krytí pro vojenské účely. Zejména pod Šífou, největší nemocnicí v celé Gaze a jejím rozlehlým areálem, se podle armády skrývala velitelská centra a bunkry. Odhalené zařízení se záchody, kuchyňkou, klimatizací a postelemi připomíná podzemní ubytovnu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video