Prezident Venezuely Nicolás Maduro na tiskové konferenci (29. června 2020)

Prezident Venezuely Nicolás Maduro na tiskové konferenci (29. června 2020) | foto: AP

Dopadli jsme amerického špiona, tvrdí Venezuela. Bílý dům zatím mlčí

  • 16
Venezuela oznámila dopadení údajného amerického špiona operujícího u největšího ropného komplexu v zemi. Prezident Nicolás Maduro v pátečním prohlášení přenášeném státní televizí uvedl, že Američan byl zajištěn ve čtvrtek v severozápadním státě Falcón při špionážní činnosti u ropných rafinérií Amuay a Cardón.

Dopadený byl podle Madura „námořník, který sloužil na základnách CIA v Iráku“. Prezident upřesnil, že k dopadení údajného amerického špiona byly použity „specializované zbraně a vynaloženy vysoké sumy dolarů v hotovosti“.

Měli jsme zajistit letiště a unést Madura, říká zajatý žoldák z USA

Žádné další podrobnosti Maduro nesdělil, řekl jen, že zadržený vydal ve vazbě prohlášení.

Americké ministerstvo zahraničí ani Bílý dům zatím na žádost o komentář k oznámení Caracasu neodpověděly, uvedl Reuters.

Amuay a Cardón jsou součástí rafinérského komplexu Paraguaná, který má nominální kapacitu 971 tisíc barelů ropy denně. Obě rafinérie zažily v minulých letech četné výpadky, které venezuelská opozice přičítá špatnému vedení a nedostatečné údržbě.

Zpráva o údajném americkém špionovi se objevila poté, co venezuelský soud minulý měsíc odsoudil dva bývalé příslušníky americké speciální jednotky „zelených baretů“ ke 20 letům vězení za jejich spoluúčast na údajné nezdařené invazi z letošního května.

Maduro ve svém pátečním prohlášení navíc řekl, že venezuelské bezpečnostní síly v minulých dnech také zmařily spiknutí s cílem způsobit explozi v jiné ropné rafinérii, El Palito ve státě Carabobo. Žádné detaily ale neuvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video