Mahmúd Ahmadínežád na exkurzi v Natanzu, kde Íránci obohacují uran

Mahmúd Ahmadínežád na exkurzi v Natanzu, kde Íránci obohacují uran | foto: Profimedia.cz

Velmoci chtějí jednat s Íránem o jeho jaderném programu

  • 5
Diplomaté ze Spojených států, Ruska, Číny, Francie, Německa a Británie při setkání v Londýně společně oznámili, že vyzvou Írán k jednání o jeho sporném jaderném programu.

Šest velmocí chce vyzvat vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javiera Solanu, aby pozval zástupce Íránu na společné setkání.

"Apelujeme na Teherán, aby využil této příležitosti a v ovzduší vzájemného respektu s námi navázal dialog," uvedli ve svém prohlášení diplomaté pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa po společném jednání v Londýně.

Západ v čele s USA obviňuje Írán, že se snaží vyvinout nukleární zbraň. Teherán to odmítá s tvrzením, že buduje jen jadernou energetiku a jádro hodlá využívat pro mírové účely.

Obama by mohl s Íránci vyjednávat

Bývalá americká vláda George Bushe odmítala s Íránem vyjednávat, zemi zařadila do "osy zla" a v OSN prosadila třikrát sankce proti této zemi. Nový prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do Bílého domu vyjádřil připravenost s Íránci vyjednávat.

První vstřícný krok udělali Američané, když pozvali zástupce Teheránu na konferenci o Afghánistánu do Haagu. Na okraj jednání se na chvíli neplánovaně sešel zvláštní americký vyslanec pro Pákistán a Afghánistán Richard Holbrooke s náměstkem íránského ministra zahraničí. Oba se domluvili, že budou v setkávání pokračovat.

Oznámení šesti mocností přišlo v den, kdy Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že má pro íránský lid významnou zprávu týkající se atomu. Podle expertů zřejmě oznámí, že Írán zvládl technologii nezbytnou k výrobě paliva pro atomové elektrárny. Mohl by tak učinit zítra při příležitosti oslav íránského dne jaderné energie. - přečtěte si Ahmadínežád zřejmě oznámí, že Írán umí vyrobit jaderné palivo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video