Záběr z kamery policie v Devonu, na kterém je podezřelý ze tří vražd Alexander...

Záběr z kamery policie v Devonu, na kterém je podezřelý ze tří vražd Alexander Lewis-Ranwell. | foto: Profimedia.cz

Policie pustila schizofrenika bez prohlídky, téhož dne zabil tři lidi

  • 47
Britská policie propustila na svobodu muže s paranoidní schizofrenií, kterého předtím dvakrát zadržela za krádež a napadení důchodců. Strážníci muže nechali jít, přestože ho předtím neprohlédl odborný lékař. Muž byl přitom extrémně nebezpečný. Krátce po posledním propuštění ubil kladivem k smrti tři seniory.

Policie ve městě Barnstaple v britském hrabství Devon zadržela osmadvacetiletého Alexandera Lewis-Ranwella hned dvakrát během čtyřiadvaceti hodin. Přestože se pokaždé choval podezřele a napadl několik lidí, opakovaně ho nechala jít. Tato chyba nakonec skončila katastrofou.

Muž totiž po druhém propuštění zamířil taxíkem do Exeteru, kde ubil k smrti osmdesátiletého důchodce Anthonyho Paynea a čtyřiaosmdesátileté bratry Dicka a Rogera Carterovi. Vraždy se podle BBC odehrály v únoru, ale nyní se případ dostal před soud.

Podle soudců Lewis-Ranwell přestal brát předepsanou medikaci a věřil, že pomáhá odhalit skupinu nebezpečných pedofilů. Žádná z jeho obětí nicméně neměla na svědomí ani jeden sexuální delikt. Pachatel před soudem odmítl svou vinu. Za vražedné běsnění podle něj může jeho duševní onemocnění.

Odborníci doporučili vyšetření, podle policie nebylo nutné

Policie podle listu The Times Lewis-Ranwella poprvé zadržela letos 8. února,  protože vykradl farmu. Strážníci tehdy do protokolu napsali, že se „chová bizarně“, ale že nemá žádný důkaz o „chybějící mentální kapacitě“.

Nejsi sériový zabiják, že? napsala dívka před smrtí vrahovi

Strážníci se přitom obrátili na pachatelovu matku, která je varovala, že je její syn je nebezpečný a mohl by  po propuštění někomu ublížit. Policie ale Lewis-Ranwella nakonec ve tři hodiny ráno 9. února propustila.

Už o několik hodin později ale propuštěný zaútočil na farmě na starší manžele, kterým vyhrožoval pilou. Policisté ho proto kolem desáté hodiny dopoledne opět zadrželi. Ve vazbě se strážníkům svěřil, že trpí psychickými problémy a jednomu z nich se pokusil sebrat taser.

Policisté ho proto telefonicky spojili s odborníky na duševní zdraví, podle kterých vykazoval „psychotické příznaky včetně paranoidních bludů“. Specialisté navíc policii doporučili, aby muže osobně vyšetřil psychiatr. K tomu však navzdory dalšímu doporučení ze strany praktického lékaře nedošlo.

Policie Lewis-Ranwella propustila dopoledne 10. února na kauci. Muž poté zamířil zmíněným taxíkem do Exeteru, kde se vloupal do Payneova domu a seniora ubil kladivem. Poté se přesunul do domu Carterových, které také ubil k smrti. Soud zatím v případu nevynesl rozsudek. Proces bude pokračovat. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video