Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Hamás teroristická organizace? Corbyn se vytáčel, ale neodpověděl

  11:54
Byly to jednoduché otázky. Měl by Hamás v Gaze zůstat u moci? A je Hamás teroristická organizace? Bývalý lídr britských labouristů Jeremy Corbyn na ně přesto neuměl odpovědět. Politik s antisemitskou minulostí, jenž toto palestinské hnutí dříve označil za přátele, moderátorovi Piersi Morganovi v lavině vlastních otázek pouze řekl, že Hamás nepodporuje.
Bývalý lídr britských labouristů Jeremy Corbyn na propalestinském pochodu v...

Bývalý lídr britských labouristů Jeremy Corbyn na propalestinském pochodu v Londýně (28. října 2023) | foto: Profimedia.cz

„Měl by Hamás zůstat u moci?“ ptá se Morgan Corbyna na úvod pondělní slovní přestřelky, jež obletěla sociální sítě (celý rozhovor je k vidění zde). Politik jen obrátí oči v sloup. „Skončil jste?“ odpoví protiotázkou, kterou pak několikrát zopakuje, zatímco moderátor pořadu Uncensored v televizi TalkTv oponuje, že jeho otázka je kriticky důležitá.

„Tato země říká, že je to teroristická skupina. Souhlasíte?“ pokračuje Morgan v nátlaku na Corbyna, kterému je celá debata očividně nepříjemná. „Poslouchejte. Já neschvaluji, nepodporuji ani nevítám Hamás,“ odvětí. Právě tato věta byla jeho jediným vyjádřením k tématu za celé dvě vyhrocené minuty.

Morgan se totiž nenechal odbýt. „Jsou teroristická skupina?“ zeptal se. „Každý ví, co jsou,“ řekl Corbyn. „Jsou teroristická skupina? Můžete to říct?“ pokračoval však moderátor a tyto otázky zopakoval ještě několikrát. Corbyn zase opakoval: „Můžeme vést diskusi? Piersi, je možné vést racionální diskusi?“

„Vy to nedokážete říct, že ne?“ dojde Morganovi. A ve chvíli, kdy Corbyn stále neodpovídá a pouze klade vlastní dotazy, zarazí ho: „Moje show, vy odpovídáte na mé otázky.“ Třetí host, odborář Len McCluskey, který se v tomto segmentu dosud nedostal ke slovu, se pokusí do debaty zasáhnout, ovšem neúspěšně.

Bývalý lídr labouristů a svého času kandidát na premiéra se pak snaží změnit téma a začne mluvit o příměří mezi Izraelem a Hamásem, kterého se podle něj musejí zúčastnit obě strany. Ještě před začátkem hojně sdíleného klipu ostatně říká, že útok Hamásu na Izrael odsoudil a nazval ho „odporným a otřesným“, tragédii však podle něj neodvrátí „zabití deseti tisíc lidí“. Odkázal tak na počty mrtvých v Gaze, které uvádí úřady ovládané hnutím Hamás.

Nevíme, co se stalo, Izrael si vymýšlí, řekl Waters o útoku Hamásu

Morgan mu však přechod k příměří nedovolí a znovu chce vědět, zda je Hamás teroristická organizace. List The Independent doplňuje, že celkem se na to zeptal dvanáctkrát. „Proč to neřeknete?“ diví se Morgan.

V tuto chvíli už si oba jedou svou linii a debata nikam nevede, pouze k přetahované o to, kdo odpoví na čí otázky a komu se nelíbí čí názory. „Položil jsem vám dvě otázky a vy na obě odmítáte odpovědět. To je velmi vypovídající,“ uzavírá Morgan s dovětkem „pak se divíte, že si lidé myslí, že máte problém se židy“. A když se třetího hosta zeptá, jestli jsou členové Hamásu teroristé, ten odpoví: „Samozřejmě, že jsou.“ A Morgan poděkuje.

Antisemitská minulost Corbyna i labouristů

Důvodem, proč Morgan na Corbyna tak tlačil, je politikova minulost. Bývalý lídr labouristů několikrát čelil nařčení z antisemitismu a kvůli tomu, že nedokázal vymýtit antisemitismus ve své straně, nakonec musel křeslo předsedy v roce 2020 opustit. Pochvalně se vyjádřil například o graffiti zobrazující židy, jak hrají Monopoly na zádech chudých.

V roce 2010 zase přirovnal izraelskou blokádu Pásma Gazy k obléhání Leningradu a Stalingradu nacistickým Německem. Skupinu Hamás – a libanonský Hizballáh – také nazval svými přáteli a po brutálním masakru ze 7. října, při němž teroristé podle posledních údajů zavraždili více než 1 200 lidí a zhruba 240 unesli, se zúčastnil nejméně dvou propalestinských pochodů v Londýně.

Otázka podpory Palestiny štěpí i samotnou Labouristickou stranu. Ta je favoritem příštích parlamentních voleb a pře o blízkovýchodní konflikt pro ni může být podle některých komentátorů jednou z největších výzev. Stínový ministr Imran Hussain například v úterý večer oznámil, že už nechce být členem týmu, z něhož by potenciálně mohl vzejít příští britský kabinet.

Židé jako rakovina. Policie vyšetřuje labouristy kvůli antisemitismu

„Chci mít možnost plně obhajovat příměří,“ vysvětlil na sociálních sítích svou rezignaci. Lídr partaje Keir Starmer totiž odmítá volání části strany, aby plně podpořil příměří v Gaze, po němž vedle Palestinců a muslimských zemí volá také část západních politiků. Izrael a jeho spojenci namítají, že by příměří poskytlo výhodu Hamásu, o jehož zničení židovský stát po bezprecedentním teroristickém útoku usiluje.

Poslanec Hussain zvolený za severoanglický obvod s početnou muslimskou komunitou si svůj mandát nicméně ponechá, jen už nebude vystupovat jako mluvčí strany pro otázky reformy trhu práce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...