VIDEO: Britský veterán ve 102 letech pilotoval Spitfire, předvedl i akrobacii

  • 3
Bývalý pilot britského Královského letectva Jack Hemmings se ve svých 102 letech poprvé v životě vznesl do vzduchu v letounu Spitfire. Řídit tento stroj bylo jeho velkým snem, který si díky charitativní akci v pondělí mohl splnit. Během dvacetiminutového letu zvládl dokonce několik otoček. „Naprosto úchvatná, ale pěkně kodrcavá jízda,“ zhodnotil po přistání.

Bývalý velitel letky britského letectva se tak stal nejstarším pilotem, který kdy letadlo z druhé světové války řídil. Hemmingsova pondělní dvacetiminutová jízda z letiště v jižní Anglii měla za cíl získat peníze pro charitativní organizaci, kterou před téměř 80 lety spoluzakládal.

Veterán Spitfire nikdy dřív neřídil. „Každý, kdo ví něco o létaní, by se chtěl ve Spitfiru proletět. Má výbornou pověst a je to na pohled pěkné letadlo,“ komentoval 102letý bývalý pilot.

Znovu pilotovat bylo podle něj „naprosto úchvatné“, i když let označil za „pěkně kodrcavý“. „Ovládací prvky byly o něco těžší, než jsem čekal. Bylo to rychlejší, než když jsem létal v dobách mého letectva,“ řekl BBC.

Akrobatické kousky pro charitu

První Spitfire byl zařazen do služby 4. srpna 1938, druhý o 12 dní později

Hemmings se letem snažil získat finanční prostředky pro humanitární leteckou službu Mission Aviation Fellowship (MAF), kterou pomáhal po druhé světové válce založit spolu s veteránem Dne D Stuartem Kingem. Tato organizace se od té doby rozrostla v křesťanskou organizaci, která využívá letadla k doručování humanitární pomoci a léků do zemí, které to potřebují.

Let se konal právě při příležitosti 80. výročí vylodění v Den D a Kinga, který zemřel před třemi lety, uctil.

Někdo tu maximální rychlost musí vyzkoušet. Zkušený testovací pilot vypráví

Veterána ve Spitfiru doprovodil pilot Barry Hughes, který o něm uvedl, že má „přirozený talent“. „Ve skutečnosti nepotřeboval žádné instrukce. Jen převzal řízení, obletěl nás, provedl několik zatáček a základních manévrů,“ řekl. „Myslím, že si opravdu užíval každý okamžik letu,“ dodal.

Hemmings akrobatické kousky v historii předvedl už v den svých 100. narozenin a pro charitativní organizaci vybral více než čtyřicet tisíc liber, tedy přes milion sto tisíc korun.

Jack Hemmings v roce 1948 pilotoval letadlo Miles Gemini z Croydonu do Nairobi, čímž zahájil první britský letecký průzkum k posouzení humanitárních potřeb ve střední Africe. Desetiměsíční mise pomohla nastartovat MAF, která nyní působí ve více než 25 zemích s nízkými příjmy s flotilou 120 lehkých letadel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video