Nově objevenou sochu našli zapadlou v bahně kráteru sopky Rano Raraku na...

Nově objevenou sochu našli zapadlou v bahně kráteru sopky Rano Raraku na Velikonočním ostrově. (24. února 2023) | foto: Profimedia.cz

Na Velikonočním ostrově nalezli novou moai. Ležela v bahně kráteru sopky

  • 0
Ve vyschlém jezeře kráteru sopky Rano Raraku na Velikonočním ostrově nalezli novou sochu moai. Oznámilo to tamní domorodé společenství, které spravuje toto místo na chilském ostrově. Sochu našel 21. února tým vědeckých dobrovolníků ze tří chilských univerzit. Spolupracovali právě na projektu obnovy bažin v kráteru. Domorodci nyní hledají finance na provedení rozsáhlejšího výzkumu nálezu.

Nově objevená moai je vysoká 1,60 metru a nalezli ji ležící na boku. „Tato moai má velký potenciál pro vědecké a přírodovědné studie,“ uvedl v úterý v prohlášení jeden z členů domorodého společenství Ma’u Henua. I podle vědců je to unikátní objev, neboť je to poprvé, kdy byla moai objevena uvnitř kráteru sopky. „Moai se nachází uprostřed laguny, která začala vysychat v roce 2018,“ upřesnil člen domorodého společenství.

Nenapravitelné škody. Sochy na Velikonočním ostrově poničil požár

Zajímavé podle místních je, že minimálně posledních 200 nebo 300 let byla laguna hluboká tři metry. To znamená, že v té době tam nemohl moai zanechat žádný člověk. Američtí vědci z univerzity v Binghamtonu již zjistili, že sochy moai na Velikonočním ostrově byly vždy stavěny v blízkosti zdrojů sladké vody.

Moai jsou charakteristické monolitické vytesané kamenné postavy s protáhlými obličeji a bez nohou. Většinou jsou zhotovené z tufu, druhu sopečné horniny. Několik moai v této oblasti poničil říjnový lesní požár na ostrově. Ten je znám také pod jménem Rapa Nui a leží 3 500 km západně od Chile.

Sopka Rano Raraku a její moai jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Velikonoční ostrov byl dlouho obýván polynéským obyvatelstvem, než jej v roce 1888 anektovalo Chile.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video