I Evropu zmáhá hic. V autobusech kolabovaly děti, psi dostali boty

  • 6
Nejen Česko, ale i další evropské státy nadále sužuje vlna veder, která zvyšuje riziko požárů a působí lidem zdravotní potíže. V Německu na dálnici v pondělí zkolabovalo v autobusu deset dětí, když ve vozidle přestala fungovat klimatizace. V Tyrolsku na západě Rakouska v úterý úřady varovaly před nebezpečím požárů kvůli vysokým teplotám.

Italské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo v severních a centrálních oblastech země kvůli horku nejvyšší stupeň varování pro pět měst - Boloňu, Bolzano, Janov, Perugii a Pescaru.

Italští meteorologové předpovídají, že vedra potrvají minimálně do víkendu. K pětici měst, pro která platí třetí stupeň varování, se ve středu podle agentury ANSA mají přidat další tři - Florencie, Rieti a Campobasso.

Úřady v rakouské spolkové zemi Tyrolsku kvůli zvýšenému riziku lesních požárů vyzvaly místní obyvatele, aby nezakládali v lese oheň a neodhazovali nedopalky cigaret či zápalky. S velkou obezřetností mají lidé přistupovat i ke grilování či k dalšímu nakládání s otevřeným ohněm.

V Německu způsobilo v pondělí večer horko problémy na dálnici A1, po níž cestovala dvoupatrovým autobusem a dvěma mikrobusy skupina více než 120 dětí ve věku od deseti do šestnácti let, které se účastnily jednodenního výletu do zábavního parku.

U Wildeshausenu v okrese Oldenburg selhala v autobusu klimatizace. Řidič následně zaparkoval vozidlo na odpočívadle a na místo byli přivoláni záchranáři a hasiči. Desítka dětí musela být přepravena do nemocnice kvůli problémům s oběhovým systémem, informovala agentura DPA.

Vlna veder vrcholí: v Děčíně a Teplicích padl teplotní rekord

Ve středoněmeckém Výmaru skončila v úterý dřív pracovní doba zaměstnancům městské správy, protože na jižní straně administrativní budovy od rána nešly stáhnout žaluzie a v místnostech uvnitř bylo nesnesitelné vedro. „Teplota určitě přesahuje 35 stupňů Celsia. Proto bylo v úterý zaměstnancům dovoleno jít domů ve 14:30 hodin,“ sdělil mluvčí radnice Ralf Finke.

Zvířata v zoo dostávají potravu zmraženou v ledu

Horko trápí i zvířata. V zoologické zahradě v Berlíně se jim chovatelé snaží zlepšit podmínky mimořádnými sprchami a podáváním zmražené potravy. „Většina zvířat se chová jako lidé. Ukryjí se do stínu, skočí do vody nebo se odeberou do chladnějších prostor uvnitř pavilonů,“ uvedla mluvčí Philine Hachmeisterová.

Japonsko zápolí s vlnou veder. Bojí se, že počasí ohrozí olympiádu v Tokiu

Některá zvířata, jako například lední medvědi či tygři, dostávají ryby, jablka či mrkev zamražené do kusu ledu. Sloni si zase užívají při mimořádných sprchách pod silným proudem vody. 

V dalších výbězích spouštějí chovatelé v ranních hodinách rozstřikovače. Dvojice pand má svůj příbytek klimatizovaný, píše agentura DPA. Nejchladněji ale mají ve svém pavilonu tučňáci; teplota jejich vody prý nepřesahuje šest stupňů Celsia a zimní atmosféru navozuje přístroj na umělé sněžení.

O své čtyřnohé svěřence pečují v horku i švýcarští policisté. Policejní psi v Curychu nyní nosí boty, aby si v rozžhavených ulicích města nepopálili tlapky. Policie také při svých hlídkách upozorňuje majitele psů z řad občanů, aby se o svá zvířata v tomto ohledu postarali. Pokud přiloží hřbet ruky na pět sekundna asfalt a ten je začne pálit, pak je zapotřebí chránit i psí tlapy. Zatímco u velkých plemen se doporučují boty, menší psy mohou majitelé vzít do náručí.

Cestovní kancelář Thomas Cook uvedla, že extrémně teplé počasí způsobilo pokles zájmu o last minute zájezdy. Firma letos hlásila 11procentní nárůst letních rezervací, v posledních týdnech se ale tento trend snížil a výsledné údaje budou nakonec patrně stejné jako v loňském roce, napsal zpravodajský server BBC.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video