Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci přečetli důležitou skupinu genů

- Významnou zprávu přinesl před několika dny vědecký časopis Nature. Výzkumníci z několika zejména japonských a německých týmů v něm popisují přečtení lidského chromozomu číslo 21. Odhalení všech genů nesených tímto chromozomem je důležitým krokem k pochopení jeho výjimečného postavení mezi ostatními chromozomy a k využití těchto znalostí v medicíně.
Chromozom 21 má, přestože je nejmenší, významné místo v genetice člověka. Pokud totiž jedinec nese ve svých buňkách jeden chromozom 21 navíc, projeví se to závažným postižením nazývaným Downův syndrom, dříve také mongolismus.
Ten se vyznačuje především mentálním postižením doprovázeným typickým výrazem obličeje a řadou dalších abnormalit včetně poruch růstu a imunity, srdečních vad, vyššího rizika leukemie a snížené délky života. Downův syndrom je nejčastější genetickou příčinou mentálního defektu u člověka. Postižen je každý asi sedmistý novorozenec. A to vše vinou jednoho nadbytečného chromozomu.

Buněčné počty

Celkem je v normální lidské buňce 46 chromozomů. Chromozomy 1 až 22 jsou přítomny ve dvou sadách. K tomu mají ženy dva chromozomy X a muži po jednom chromozomu X a Y. Zdá se, že příroda u člověka kromě několika výjimek netoleruje nadbytečné chromozomy. Souvisí to zřejmě s celkovou nerovnováhou v množství a vzájemných poměrech bílkovin, vyvolanou nadbytečnými geny. Jedinci se 47 nebo více chromozomy se buď nenarodí vůbec, anebo umírají krátce po narození. Výjimkou jsou osoby narozené s jiným počtem chromozomů X a Y a také lidé se třemi chromozomy 21. Ti přežít dokážou. Přečtení chromozomu 21 nyní nabízí možné vysvětlení pro tuto zvláštnost. Vědci v něm totiž našli nečekaně málo genů, pouze 225. Přitom podobně velký chromozom 22, přečtený loni v prosinci, jich má 545. Je tedy možné, že mezi těmito 225 geny jsou pouze takové, jejichž nadpočetnost je tolerovaná a slučitelná se životem. Ovšem za cenu rozvoje příznaků Downova syndromu. Počty genů na dosud prozkoumaných chromozomech dokonce vyvolávají spekulace, že člověk nemá oněch předpokládaných 80 až 100 tisíc, podle některých odhadů dokonce až 140 tisíc genů, ale možná jen kolem 40 tisíc genů.

Nejmenší chromozom a rakovina

Chromozóm 21 a Downův syndrom souvisejí ještě s jednou skupinou nemocí, které představují pro lidstvo obrovskou zátěž a pro jejichž prevenci a léčbu bude mít znalost lidské dědičné informace nesmírný význam. Jsou to nádorová onemocnění. Jedinci postižení Downovým syndromem mají zvýšené riziko onemocnění leukemií, zejména v dětském věku. A vyšetřením dětí, které nejsou postiženy Downovým syndromem, ale onemocněly leukemií, se zjistilo, že jejich leukemické buňky často mají jeden nadbytečný chromozom 21. Na druhou stranu se také ví, že kromě leukemií se nádorová onemocnění jiných typů vyskytují u Downova syndromu s frekvencí naopak nižší než u normální populace. A také že se chromozom 21 v nádorech normálních jedinců často ztrácí. Zjednodušeně řečeno je tedy možné, že chromozom 21 nese gen řídící vytváření bílkoviny, která v nadbytku přispívá k rozvoji leukemie. A další gen nebo geny chránící proti vzniku nádorů ostatních typů. Významná účast genů z chromozomu 21 se předpokládá také u jiných nemocí, například Alzheimerovy demence, dědičné hluchoty a jednoho typu epilepsie. Kompletní přečtení chromozómu 21 je proto významným přínosem pro výzkum Downova syndromu a dalších chorob. Pro chromozom 21 ale platí to, co pro celý lidský genom. Od znalosti pouhé sekvence k hlubšímu porozumění role genů ve zdraví a nemoci je ještě dlouhá cesta. A k možnosti nových léčebných zásahů cesta ještě o něco delší.

Přečtení chromozomu

Lidské chromozomy jsou mikroskopem viditelné částečky, které se nacházejí v každé buňce a jsou složeny z bílkovin a vlastního genetického materiálu, kyseliny deoxyribonukleové (DNA). Dědičnost je v DNA zakódována v posloupnosti (sekvenci) čtyř nepravidelně se opakujících stavebních kamenů - bází A, C, G a T. Říkáme-li, že nějaký úsek DNA nebo celý chromozom byl přečten, znamená to, že vědci určitou biochemickou metodou zjistili sekvenci bází, např. TGCACGTTA GCTAA. V případě lidského chromozomu 21 je tato sekvence dlouhá 34 milionů bází. V ní je pak možno nalézt jednotlivé geny, které řídí vytváření bílkovin. A bílkoviny pak řídí vývoj a fungování celého organismu. Defekty v genech proto způsobují poruchy na úrovni bílkovin, které se mohou projevit jako nemoc.


Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...