Vědci: Obřízka snižuje riziko nákazy HIV

  • 49
Obřízka může chránit před virem HIV. K tomuto závěru dospěli podle rakouského deníku Der Standard keňští a američtí vědci. Neobřezaní muži se podle jejich průzkumů nakazí virem HIV dvakrát častěji než muži s obřízkou.

Vědecký tým pod vedením Jareda Baetena vyšetřil více než 740 keňských řidičů kamionů.

Vědci se šoférů ptali na jejich sexuální zvyklosti. Muži odpovídali i na otázku, zda mají obřízku a jak často se uchylují k sexu s "přítelkyněmi" nebo prostitutkami.

Na počátku průzkumu byli všichni řidiči HIV negativní. Nákaza virem HIV se u nich po čtyřech letech v průměru vyskytla s pravděpodobností 1:160. U neobřezaných riziko stouplo na 1:80, zatímco u obřezaných to bylo jen 1:200.

Autoři studie tvrdí, že kulturní rozdíly výskyt viru HIV neovlivňují. Zvýšené riziko nákazy u neobřezaných přitom bylo zjištěno už v dřívějších studiích. Souvislost mezi šířením HIV a obřízkou je však pro vědce stále záhadou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video