Vdova po Erichu Honeckerovi vzpomíná na časy NDR. Ilustrační foto

Vdova po Erichu Honeckerovi vzpomíná na časy NDR. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Vdova po Honeckerovi: Gorbačov byl zrádce. Je tragédie, že NDR skončila

  • 68
Vdova po někdejším východoněmeckém vůdci Erichu Honeckerovi Margot výjimečně poskytla televizní rozhovor, ve kterém obhajovala tvrdý komunistický režim. Prohlásila, že ti, kteří byli zastřeleni při přechodu hranic, si za to mohli sami.

"Pro mě byla NDR mým životem," prohlásila v rozhovoru pro německý dokument s názvem Pád - Honeckerův konec, který stanice ARD odvysílala v pondělí. "Je to tragédie, že tato země již neexistuje."

Honeckerův konec

Erich Honecker zemřel v květnu 1994 na rakovinu jater v Chile. Až do své smrti zůstal zapřisáhlým stalinistou, který neprojevil lítost za spáchané zločiny. Po pádu berlínské zdi za ně byl souzen. Vzhledem k Honeckerově postupující nemoci byl však proces z humanitárních důvodů v lednu 1993 zastaven.

Někdejší komunistický vůdce NDR Erich Honecker

Čtyřiaosmdesátiletá Honeckerová, která v komunistické NDR zastávala post ministryně školství, označila někdejšího prvního a zároveň posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova za "zrádce".

Zrady se tento "otec perestrojky" podle ní dopustil reformami, které vyústily v rozpad SSSR.

V rozhovoru nijak nelitovala životy východních Němců, kteří při pokusu utéct na Západ zahynuli. "Měli jsme nepřátele, proto jsme měli také státní bezpečnost," vysvětlila. Dodala, že ti, kteří byli při přechodu hranic zastřeleni, si za to mohou sami.

Honeckerová, která si doma vysloužila přezdívku "rudá čarodějnice", si rovněž postěžovala na svůj měsíční důchod ve výši 1 500 eur (37 000 korun), který jí Německo vyplácí. Penzi označila za "nehorázně malou".

Margot Honeckerová zodpovídala vedle školství také za ideologické otázky. Měla mimo jiné na starosti násilné odebírání dětí disidentů a jejich adopce v rodinách "politicky spolehlivých" osob.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video