Bazilika svatého Petra ve Vatikánu

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu | foto: Lucie Macháčová

Turistu ve Vatikánu nepustili za papežem. Ve vzteku poničil starobylé busty

  • 9
Dvě starověké římské sochy ve středu ve Vatikánském muzeu poničil turista, který se dožadoval návštěvy papeže. Když mu setkání nebylo umožněno, ve vzteku mrštil jednou sochou o zem. Druhou poté shodil při útěku před tamní ostrahou. Muže na místě zadržela vatikánská policie, která ho následně předala italským úřadům.

Incident se odehrál v muzeu Chiaramonti, které je součástí Vatikánských muzeí. Celý prostor Chiaramonti obsahuje kolem 1 000 děl starověkého sochařství. O muzeu se také hovoří jako o „jedné z nejlepších sbírek římských portrétů na světě“.

Dvě z těchto památek jsou nyní poškozené. Podle listu Il Messaggero jsou však v kontextu všech exponátů považované spíše za druhotná umělecká díla. List La Repubblica napsal, že se jednalo o busty, přičemž jedna přišla o nos.

Obě busty se již nacházejí v restaurátorské dílně a čekají na opravu.

„Osobu, která sochy srazila, zastavila vatikánská policie, a následně byla předána italským úřadům,“ uvedl v prohlášení mluvčí Vatikánských muzeí. Podle agentury Reuters se jednalo o padesátiletého Američana.

Nejedná se však o první incident v Římě, při němž turista poškodil vzácnou památku. Dva američtí turisté dostali v červnu pokutu za sjíždění Španělských schodů na skútru. Barokní památku tehdy poškodili. V červenci pak přistihli policisté kanadskou turistku vyřezávající své jméno do zdi Kolosea.

Kuriózní byl také incident, který se odehrál v lednu v Benátkách. Polonahá česká turistka tam pózovala u památníku válečným hrdinkám. Žena tehdy dostala pokutu ve výši 450 eur (11 tisíc korun).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video