Ukrajinský voják se připravuje k vystřelení z minometu poblíž Bachmutu v...

Ukrajinský voják se připravuje k vystřelení z minometu poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti. (13. července 2023) | foto: Reuters

Frontová přetahovaná. Rusové postupují u Kupjansku, Ukrajinci zase u Bachmutu

  • 97
Ruské jednotky postupují u Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny navzdory ukrajinské obraně. Zhruba o 130 kilometrů jižněji u města Bachmut je situace opačná, částečně zde postupují naopak Ukrajinci. V neděli to uvedla v příspěvku na Telegramu náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová.

„Situace na východní frontě se poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny za sebou aktivně postupuje ve směru na Kupjansk v Charkovské oblasti. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice obou stran se dynamicky mění několikrát za den,“ uvedla Maljarová.

Kupjansk, který leží na řece Oskol zhruba 40 kilometrů od hranic s Ruskem, je důležitým železničním uzlem. Ruská armáda ho dobyla krátce po začátku invaze loni v únoru a využívala ho na své zásobovací trase pro jednotky na východě Ukrajiny. Ukrajinské síly nad ním obnovily kontrolu loni v září a frontová linie se nyní nachází jen několik kilometrů východně od města.

Ukrajinské jednotky nyní podle Maljarové denně postupují jižně od města Bachmut v Doněcké oblasti, o který vede Ukrajina a Rusko tvrdé boje už několik měsíců.

„Na severním křídle se snažíme udržet obsazené pozice, nepřítel útočí,“ uvedla představitelka ministerstva obrany, podle které se obě strany vzájemně ostřelují i přímo ve městě.

Města Bachmut, Kupjansk, Lyman, Avdijivka a Marjinka ukrajinský generální štáb dlouho označuje jako ta, kde se odehrávají nejtvrdší boje ze stovky kilometrů dlouhé fronty. Maljarová v neděli uvedla, že Rusko pokračuje v útocích také u Avdijivky a Marjinky, Ukrajinci se ale podle ní úspěšně brání.

Protiofenziva není úspěšná, tvrdí Putin. Bude-li nutno, nasadí kazetovou munici

„Nelítostné boje pokračují beze změny pozic,“ napsala.

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli naopak řekl, že ukrajinská protiofenziva zaměřená na znovuzískání okupovaných území není úspěšná. Pokusy o prolomení ruské obrany podle něj selhaly. Putin také řekl, že Rusko je v případě nutnosti odhodláno použít na Ukrajině kazetovou munici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video