Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 2. 2015 23:09

Válka na Ukrajině

- Ukrajinská armáda ve středu 18. února vyklidila strategický železniční uzel Debalceve
- Kyjev navrhuje vyslání mírových jednotek OSN na frontu. Moskva to odmítá
- Na východ Ukrajiny v pátek 20. února přijel ruský humanitární konvoj s pomocí pro Debalceve

11:16
USA
„Prezident Putin by to mohl zastavit jedním telefonátem. Separatisté z Ruska přebírají instrukce i rozkazy,“ říká v rozhovoru pro stanici CNN americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt.
11:10
Dodejme, že komunistický europoslanec vydával přítomnost vojáků zemí NATO v Debalceve za nezpochybnitelný fakt a když byl dotázán, jak to ví, odvětil, že sleduje „separatistické, ruské i západní zpravodajství“ a konkrétně tuto informaci má od člověka blízkého velení separatistů, kterého nemůže jmenovat.
10:49
„Nikdy jsem neřekl, že tam bojují vojáci NATO,“ tvrdí nyní komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Před několika dny vydal článek „O čem česká média neinformují, kde napsal, že „v debalcevském kotli je obklíčeno šest až osm tisíc vojáků, z toho 2 200 mužů ze zemí NATO“ a nazval je „pestrou sestavou bojovníků za svobodnou Ukrajinu“.
10:41
Separatisté
Doněčtí separatisté ohlásili začátek stahování těžké vojenské techniky z fronty na východě Ukrajiny, prozatím ve třech neupřesněných okresech. Oznámili stažení pěti samohybných děl ráže 152 milimetrů z Olenivky poblíž Doněcku. Povstalci hlásí stahování těžkých zbraní také z Telmanove, které se nachází severovýchodně od Mariupolu. Ukrajinská armáda zatím stahování neoznámila s poukazem na to, že je pod palbou. Podle minského protokolu má být odsun těžké techniky dokončen do dvou týdnů.
10:28
Rusko
Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nechápe „logiku nových sankcí“, které na Rusko uvalila Kanada. Úřad ministra Sergeje Lavrova uvedl, že si také vyhrazuje právo reagovat odpovídajícím způsobem.
  • Ukrajinští vojáci se stahují z obklíčeného Debalceve (18. února 2015)

    Ukrajinští vojáci se stahují z obklíčeného Debalceve (18. února 2015) / Autor: Reuters

10:03
Separatisté
Zprávy z bojiště nejsou pro ukrajinskou stranu vůbec povzbudivé. „Kamarádi, kteří se chtěli probít z obklíčení, leží mrtví na zničených bojových vozidlech nebo prostě na ulici," oznámila agentuře Unian telefonicky z Debalceve dobrovolnice Inna. Obránci města zaznamenali podle ní stovky padlých, povstalci mluví i o stovkách zajatců. Armádní analytik Dmytro Tymčuk napsal, že vzbouřenci dostali pod kontrolu i důležitou silnici spojující Debalceve s Artemivskem. Právě tudy dostávali vojáci v obleženém městě čerstvé posily a zbraně. "S cílem ovládnout město nasadilo povstalecké a ruské velení všechny své dostupné rezervy z Horlivky, Stachanova i Doněcka," uvedl Tymčuk.
09:42
Separatisté
Portál internetové ukrajinské televize Hromadske.tv uvádí (více zde), že stahování začalo v šest hodin ráno. Někteří vojáci se podle zdrojů stanice pět dní bránili o hladu. Ve městě zůstávají civilisté a část jednotek, která kryje ústup.
09:33
Debalceve bylo s výjimkou několika hodin poté, co vstoupilo v platnost minské příměří, hlavním ohniskem bojů. Povstalci tvrdili, že se nachází za frontovou linií, neboť je obklíčené, a že se na něj tudíž příměří nevztahuje.
09:26
Separatisté
Ukrajinci dlouho odmítali výklad povstalců, podle nějž bylo Debalceve obklíčeno, z větší části dobyto a řada ukrajinských vojáků zajata. Nyní ovšem velitel dobrovolnického praporu Donbas Semen Semenčenko oznámil, že se ukrajinské síly z Debalceva stahují.
09:25
Separatisté
Aktuální zprávy z bojiště říkají, že ukrajinské síly zahajují stahování z prakticky obklíčeného města Debalceve. Důležitý železniční uzel kontrolovali Ukrajinci v okamžiku vyhlášení příměří, povstalci podporovaní ruskými vojáky a technikou ale na město útočili nadále.
09:20
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vzhledem k bojům na Ukrajině, pokračujícím navzdory příměří, budeme dění v Donbasu nadále sledovat také v podrobné on-line reportáži.