Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 2. 2015 23:09

Válka na Ukrajině

- Ukrajinská armáda ve středu 18. února vyklidila strategický železniční uzel Debalceve
- Kyjev navrhuje vyslání mírových jednotek OSN na frontu. Moskva to odmítá
- Na východ Ukrajiny v pátek 20. února přijel ruský humanitární konvoj s pomocí pro Debalceve

13:27
Ukrajina
Separatisté převzali úplnou kontrolu nad Debalceve včetně železničního uzlu. Ve městě si zřizují vojenskou základnu. Směrem na Artěmivsk postupují po silnici čtyři skupiny, ve kterých je celkem 240 vojáků. Podporuje je 10 tanků a šest obrněných vozidel. Ukrajinské dělostřelectvo skupinu pravidelně ostřeluje, cituje UNIAN vojenského analytika Dmytro Tymčuka.
13:20
Ukrajina
"V průběhu posledního dne jsme ztratili 14 ukrajinských vojáků a více než 170 jich bylo zraněno. Nepřátelská strana nehodlá splnit minské dohody o výměně zajatců. My jsme je připraveni plnit," uvedl mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Podle něj separatisté obsadili Debalceve. Město je však rozbombardované a zničené jsou také všechny vlaky, které byly v místní železniční stanici.
12:41
Separatisté
Separatisté z Doněcké lidové republiky tvrdí, že za posledních 24 hodin zahynulo nejméně 40 ukrajinských vojáků a dalších 50 jich bylo zraněno. Při bojích bylo zničeno velké množství vojenské techniky.
12:32
Rusko představuje podle britského ministra obrany Michaela Fallona reálnou a aktuální hrozbu pro evropskou bezpečnost. Podle médií to Fallon řekl cestou do Sierry Leone a zároveň poukázal na rostoucí napětí mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí. Ministerstvo obrany také oznámilo, že královské letectvo ve středu eskortovalo dva ruské bombardéry, které operovaly v blízkosti britského vzdušného prostoru.
11:51
Separatisté
Také separatisté navrhli výměnu bojovníků zajatých v Debalceve. Oznámil to vůdce Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Podle zpráv z města, které ve čtvrtek dobyly povstalecké jednotky, jsou v zajetí desítky, ne-li stovky lidí. Výměna by se podle Pušilina měla uskutečnit podle pravidla "všichni za všechny", dohodnutého minulý týden na summitu v běloruském Minsku.
11:43
  • Ukrajinští vojáci, kteří se stáhli z Debalceve, přijíždí do 50 km vzdáleného...

    Ukrajinští vojáci, kteří se stáhli z Debalceve, přijíždí do 50 km vzdáleného Artěmivsku (18. února 2015) / Autor: AP

11:42
Ukrajina
Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka může stahování těžkých zbraní za dozoru OBSE začít až poté, co se bude příměří rozsáhle dodržovat. V telefonickém rozhovoru s ostatními lídry zemí také vyslovil požadavek na propuštění všech zajatých Ukrajinců včetně těch, kteří padli do zajetí v Debalceve.
11:21
Ukrajina
Ukrajina zastavila dodávky zemního plynu do povstaleckých oblastí na východě země. Potvrdili to zástupci separatistů v Doněcku a Luhansku. Podle povstaleckého vůdce Andreje Purgina si už v noci "lidová republika" v Doněcku zajistila přímé dodávky z Ruska. Luhanští separatisté ale prý s plynem vydrží jen do dnešního odpoledne. Ruská vláda chce plyn na Ukrajinu poslat jako "humanitární pomoc".
11:08
Představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska ve společném telefonickém hovoru mluvili o dodržování mírové dohody z Minsku. Všichni čtyři podle Reuters odsoudili porušení klidu zbraní a dohodli se na striktním dodržování přijatých opatření.
10:45
EU
Kancelář francouzského prezidenta odsoudila porušení klidu zbraní na Ukrajině. Podle úřadu Françoise Hollanda dojde ke schůzce mezi zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a představiteli zemí, které se podílely na mírové dohodě v Minsku.
10:22
  • Dým nad Debalceve, které ve středu po urputných bojích dobyli separatisté (19....

    Dým nad Debalceve, které ve středu po urputných bojích dobyli separatisté (19. února 2015) / Autor: Reuters

10:20
Rusko
Povolání mírových sil na východ Ukrajiny může vyvolat erozi minských mírových dohod. Novinářům v Kyjevě to dnes řekl šéf dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. "Minské mírové dohody s žádným takovým opatřením nepočítají," řekl Naryškin.
10:00
Separatisté
Separatisté podle mluvčího Eduarda Basurina pokračují ve stahování těžké vojenské techniky z bojové linie, jak to znepřáteleným stranám ukládají mírové dohody z minulého týdne. Podle něj bylo z fronty odsunuto dalších 20 kusů těžké výzbroje. Další zbraně budou vyvedeny v návaznosti na dodržování příměří. "Jakmile to umožní situace, budou zbraně odsunuty i z Debalceve," řekl Basurin ruské televizi Rossija 24.
09:52
Ukrajina
Podle vojenského analytika Dmytro Tymčuka postupují proruské jednotky směrem na město Artěmivsk, kam se stáhla ukrajinská armáda. Těžké dělostřelectvo separatistů také stále ostřeluje ukrajinské pozice poblíž Doněcku. Rusko navíc dodalo další dodávku munice jednotkám v městě Ilovajsk.
9:42
  • Tanky bojovníků Doněcké lidové republiky u Vuhlehirsku (19. února 2015)

    Tanky bojovníků Doněcké lidové republiky u Vuhlehirsku (19. února 2015) / Autor: Reuters

09:39
Separatisté
Mluvčí donbaských povstaleckých vojsk prohlásil, že Doněcká lidová republika by mohla podpořit vyslání mírových jednotek na východ Ukrajiny. "Od začátku konfliktu jsme navrhovali, aby Rada bezpečnosti OSN zvážila vyslání mírových sil. Pokaždé nás odmítli. Pokud je nyní chtějí vyslat, tak ať to udělají. Nejsme proti," uvedl Eduard Basurin podle agentury RIA Novosti.
9:17
Z Debalceve odešlo 90 procent ukrajinských vojáků, palba v okolí města ale neustala. Povstalci oznámili další stahování těžké techniky z fronty.
08:55
Ukrajina
V bojích se separatisty zemřelo za posledních 24 hodin 14 ukrajinských vojáků a 173 bylo zraněno. Reuters o tom ve čtvrtek informoval zdroj z kyjevského armádního velení. Ukrajina ve středu stáhla tisíce vojáků ze strategického města Debalceve obklíčeného proruskými rebely.
08:40
Rusko
Stálý zástupce Ruska v OSN Vitalij Čurkin vyslovil podezření, že se Ukrajina snaží zničit nedávné dohody, jichž bylo dosaženo na schůzce v běloruské metropoli. Minské dohody podle Čurkina umožňují oběma povstaleckým "republikám" vytvářet vlastní milice a separační linii mají sledovat pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.
08:16
18.února 2015 v 22:34, příspěvek archivován: 19.února 2015 v 08:17

MAP: How Ukrainian soldiers escaped from Debaltseve http://t.co/jyubriZdWe pic.twitter.com/EtfxWRukV0