Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Ukrajina posiluje své pozice u Lymanu, hlasování o referendech je u konce

Ukrajinské síly posilují své pozice u Lymanu v Doněcké oblasti, v okolí města pokračují prudké boje. Ve zprávě k situaci na bojišti to ve středu ráno uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruským jednotkám hrozí odstřižení od zásobování. Všechny čtyři oblasti, v nichž proběhlo hlasování o připojení k Rusku, uvedly, že jsou sečtené hlasovací lístky. Výsledek je jednoznačný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je zajímavé že ty výsledky referenda ruské telegramove kanaly sice zmini, ale až tak moc se v tom úplně nehrabou. Je to především z toho důvodu že vojáci vesvých příspěvcích píší že je nutné se moc nespoléhat na vodu kterou jim ukrajinci dají když ji od nich chtějí, protože ty [hanlive označení ukrajinců] jim dají vodu ve které je něco po čem může člověk i umřít, popřípadě má obrovské zdravotní problémy (popisují nějaké krvave průjmy) a to dotyčného vojáka stejně tak dobře vyřadí z boje, takže nedoporucuji si od místních obyvatel cokoliv brát. Zároveň varují před místním obyvatelstvem v tom smyslu ať si na ně dají velký pozor, neboť často oznamují ukrajinské armádě kde přesně jsou,kolik jich tam je, co majíu sebe za vybavení atd.

Dokonce je to pro ně už tak vážné že už ani nepripisuji žádné odstavce o tom že až vyhrají, tak že všechny zrádce popravi atd... Spíš píšou teď o tom že západ nedokáže Ukrajinu takhle dál zasobovat a že se nakonec zhroutí jak USA, tak i celá EU a že oni rusové takhle zvítězí. Takhle se teď uklidnuji ruské jednotky. Překvapivě vůbec nemluví o žádných svých úžasných zbraních, ani o odvedencich nemluví jako o zazraku který je spasí.

Než byla ruská mobilizace, tak se k ní opravdu hodně vojáků upiralo jako k řešení celé krize, teď už o tom takhle nikdo ani nepipne.

Teď jsou v kurzu spíš prohlášení typu:

https://t.me/rsotmdivision/1431

"Všechno, co nás předtím obklopovalo: hypotéky, půjčky, drahá auta - to všechno je fikce. Nyní, po vyhlášení mobilizace, jsou všichni konfrontováni s realitou.

Všichni jsou vzhůru! Matrix je simulace, která zaměstnává mysl člověka a nutí ho myslet si, že žije obyčejný život. Nyní je tu skutečný život, studené zákopy, dělostřelecké ostřelování a smrt. To, co se stalo předtím, je iluze. Skutečný život začíná po poslání na frontu."

A takových prohlášení je hromada. Neřešit co bylo, co bude, teď se snažit přežít a nic víc. Žádný slib vítězství, žádný slib budoucnosti. Jen hnusné a beznadějné teď. To je ruská realita...

36 0
možnosti
LM

Mno s tim ze "ted" je ruSSka realita uplne nesouhlasim.

Nekde jsem cetl takove "moudro":

"ruSS se stydi za pritomnost, boji se o budoucnost a proto inklinuje k minulosti."

ruSS zije v hluboky minulosti a zhrzelosti z historie.

7 0
možnosti
Foto

No já to spíš myslel tak co si teď aktuálně radí vojáci navzájem. To že Ruská společnost jako taková s láskou vzpomíná na SSSR a na nějakou (nikdy a nikým) nedefinovanou minulost ve které bylo všechno úžasné a skvělé, tak o tom se určitě nepřu.

Jen je problém v tom že současné problémy teď nevyřeší ani vzpominani na minulost ani upirani se k budoucnosti.

Ještě před pár měsíci rusové na tomhle kanále s radostí mektali o tom jak si podrobi celou ukrajinu, jak svět pozná že Ruský medvěd když se dá do pohybu, tak to nikdo nezastavi a kdo dost rychle neuteče, toho roztrha na kusy. Ukrajinské armádě předpovídali několikrát za den kolaps a Ukrajině také. Donekonečna psali o tom že na Ukrajině už velice brzo vypukne povstání proti fašistickemu režimu které smetou všechny fašisty, že Ruská armáda zničí celou armádu NATO (vychazelo se z toho že ukrajinské jednotky už prakticky neexistuji a že za ně bojují jednotky NATO) a že se NATO rozpadne a celé státy se budou platit před Ruskem aby mohli patřit mezi ty jež bude chránit Ruská federace...

Rusové se těšili jak zničí v Evropě nacismus a budou to oni kdo ukáže světu jak vypadá opravdová velmoc. Do toho se běžně psalo jak o historické tak i určité evoluční predespozici Ruska k vítězství. Ta predurčenost Ruských vojáků nad neschopnymi fašisty kteří nejsou nic jiného než zfanatizovana zvířata a Ruské jednotky jsou jedinou výspou civilizace se kterou se ta ukrajinsky dobytek kdy pozná...

A takovýchto zpráv bylo na ruských telegramovych kanalech nekonečné množství. Teď o tom nikdo ani nepipne. Ruské povědomí o sobě samých se neuvěřitelně proměnilo. Teď je to jen o tom že si říkájí že oni dokážou přežít cokoliv... Tím se utesuji.

13 0
možnosti
GG

Fuj! Ještě, že jsem si zakázala chodit k rusákům šmírovat, a tyhle hnusný kecy se dozvídám přes vás. Chce se mi vraždit!

3 0
možnosti
Foto

Upřímě řečeno - děláte opravdu dobře - já sám jsem si sice přikázal že zkusím žít v nějaké menší informační bublině, ale musím se přiznat že je to hrozně nepříjemný a celkem vyčerpávající tyhel ruský příspěvky číst...

Ačkoliv nějakou přípravu na tohle všechno člověk získá v podobě tohoto článku: https://ria.ru/20220403/ukraina-1781469605.html (do češtiny přeložené úryvky je možné si přečíst zde:

https://www.epochtimes.cz/2022/04/04/co-by-melo-rusko-udelat-s-ukrajinou-pohled-z-ruska/ - zde si je možné přečíst takové věci jako: "Denacifikace bude nevyhnutelně deukrajinizací – odmítnutím rozsáhlé umělé inflace etnické složky sebeidentifikace obyvatelstva území historického Maloruska a Novoruska." (a podobných věcí je ten článek plný od začátku do konce)

Tenhle text je prakticky nemožné přečíst na jeden zátah, protože prostě to je něco z čeho čiší regulérní a zcela podle definic platný fašismus. Normálně je možné si vzít definici fašismu a jednotlivé body si odkšrtávat jeden po druhém.

Rusko se propadlo do tak syrového stavu fašismu že se tomu dá s klidem říkat "Rašismus" (tj. ruský fašismus) - více viz např. wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Rashism

Nicméně pokud si člověk nechce ničit duševní zdraví ale zároveň chce o fungování Ruska a důvodech proč věci jsou tak jak jsou, tak asi jedním z největších odborníků u nás z hlediska politické geografie je Michael Romancov - opravdu můžu doporučit jeho přednášku: https://www.youtube.com/watch?v=dBSzZSkVzyk - obecně můžu doporučit od něj prakticky cokoliv, ale toto je vynikající úvod do problematiky )

Pro ty kdož chtějí poznat sílu ruské propagandy v nějaké koncepčnější a aktuálnější šíři tak je tady dokument Přetržená pouta https://www.youtube.com/watch?v=dBSzZSkVzyk, který je extrémě silný a jen opravdu málo lidí bude mít na to tohle dokoukat, protože až tady člověk konečně pochopí jak doopravdy vypadá ruská propaganda, ale říkám chce to hodně silný žaludek.

5 0
možnosti
Foto

No a kdo si o sobě myslí že ho v životě už nemůže rozházet vůbec nic, tak si může přečíst knížku od běloruské spisovatelky která se jmenuje Světlana Alexandrovna Alexijevič a je nositelkou (a zcela oprávněně) nobelovy ceny za literaturu. Tato paní napsala knížku:

Doba z druhé ruky

https://www.databazeknih.cz/knihy/doba-z-druhe-ruky-235706

...a můžu říct že jsem nikdy v životě nečetl nic tak hrozně intenzivního a syrově drsného. Jsou to rozhovory s různými lidmi kteří prošli hrůzamy SSSR a Ruskou revolucí v různých úrovních a to je věc ze které mi nebylo dobře hodně dlouhou dobu a kdykoliv si tohle vybavím tak mi jde mráz po zádech. Tohle není čtení na dobrou noc, tohle je čtení když si fakt věříte že zvládnete fakt hodně. Já jsem měl fakt co dělat.

Určitou odměnou (dá-li se to tak vůbec říct) vám pak ale bude to, že člověk poněkud více porozumí tomu proč rusové budou vždycky volit do svého čela někoho Putinova typu a proč tato společnost se ještě sakra dlouho nebude ochotna a vlastně ani schopna přiblížit k tomu jak chápeme svět my ostatní.

Rovnou člověk pochopí i to že každý kdo vzhlíží k Rusku o něm absolutně vůbec nic neví a jen jako osel konzumuje tu už přežvýkanou propagandu určenou pro evropské publikum které ve skutečnosti nemá ani žaludek na tu původní verzi pro ruské publikum.

Když člověk přečte a poslechne si všechny tyto zdroje, tak pak sice pořád nebude schopen porozumět "ruské duši" (neboť to jednoduše není možné), ale rozhodně bude mít jasno že nic horšího než poznání ruských reálií na vlastní kůži se člověku stát ani nemůže.

Kdo mi nevěří tak jednoduše nic o Rusku vědět nechce a těmto zdrojům se vyhýbá.

5 0
možnosti
LM

Diky za rozsahle povidani. Ja osobne se koukam na zpravy z druhe strany tak jednou za dva dny. Abych si drzel i opacny uhel pohledu.

Nicmene jeden Belorus to shrnul cele dobre.

Po rozpadu SSSR, melo ruSSko stesti, ze stoupla poptavka po fosilnich palivech, coz vystrelilo cenu a EU to cele platila. Nicmene putler ty prachy rozfofroval za propagandu a za utvrzeni moci (korupce). Misto toho aby ten narod vzrustal, tak stagnoval.

Mno a ted se valci proc? Podle meho nazoru protoze Azov a Donbas je prilezitost pro Ukrajinu, aby tam zacla tezit a tim se stala konkurencni pro ruSSko a ve chvili kdy by Ukrajina vstoupila do EU, tak by se stala vyhradnim dodavatelem fosilnich paliv (v ramci volneho obchodu) a ruSSko by bylo ze hry. To same green deal = omezeni fosilni paliv. A ruSSko bez prijmu = dalsi kolaps jako v SSSR.

Takze ruSSko opravdu hraje o vsechno.

Co se tyka samotnych ruSSu, tak je to proste vygumovanej narod/y tvrdou propagandou a jedina nadeje pro ne je se vratit do 1991 a udrzet je v tom aspon jednu plnou generaci, aby nemohl prijit dalsi putler, ktery jim ukaze kdo za vsechno muze.

To ze bezny moskal nenavidi Ukrajinu, a ze neuznava Ukrajinu se nezaklada na nicem jinem nez na mnohaletem soustavnem vymivani mozku, aby si putler mohl protlacit svoji za jasotu lidu.

2 0
možnosti
Foto

Jejich zprávy je lepší nečíst vůbec. Beztak je to napsané jenom proto, aby Vás to zneklidnilo. Informační hodnotu to nemá žádnou.

0 0
možnosti
Foto

Nemůžu říct že na tom co říkáte není velkýkus pravdy - jednoznačně je!

A absolutně bez špetky nadsázky se nedivím komukoliv kdo na čtení zpráv z ruských zdrojů absolutně kašle, protože to prostě dává smysl.

Já to dělám prostě proto že chci vidět ty trendy uvažování které se u nich probírají - teď třeba vím že jsou i v těch nejvíc proruských kanálech více a více chmurné - tedy i kdybych si nemohl být 100% jistý tím co o vývoji konfliktu říká samotná Ukrajina, tak se podívám na to jak mizí nadšení z ruských válečných diskuzí a vím že všechno co Ukrajinská strana říká je naprostá pravda.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...