VIDEO: Válka jako pozadí pro svatbu. Pár se v Charkově bral v ruinách domů

  • 3
Dva dobrovolní zdravotníci uzavřeli sňatek přímo v troskách rozbombardovaného Charkova. Nasťa Gračevová a Anton Sokolov jsou tak dalším párem, kterému ani ruská invaze na Ukrajinu nezabránila se vzít. V Charkově zůstávají a dál poskytují bezplatnou lékařskou pomoc.

O další svatbě v bezprostřední blízkosti bojů informoval britský internetový deník Daily Mail.

Ukrajinská zdravotní sestra a lékař se rozhodli vzít přímo uprostřed ostřelovaného Charkova mezi troskami obchodního a kancelářského komplexu. 

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Nasťa podle deníku dříve pracovala jako zdravotní sestra na onkologické klinice. Anton byl ještě před ruskou invazí na Ukrajinu lékařem. Od vypuknutí války se společně stali dobrovolníky.

Když jim prý došel zdravotnický materiál, začali sbírat peníze a nakupovat léky pro obyvatele města, kteří potřebovali léčbu. Bezplatnou lékařskou péči teď poskytují všem, kteří ji potřebují.

Nejsou přitom prvním párem, který se pro takový krok rozhodl. Na začátku března se na předměstí Kyjeva vzali i Lesja a Valerij Filimonovi.

Z obrany země si odskočili na svatbu. Brali se v Kyjevě, v helmě a maskáčích

I další ukrajinské páry, které měly uzavřít sňatek před invazí, odmítají, aby konflikt změnil jejich plány. Jedním z nich byl i pár, který se ihned po obřadu vrátil do vojenské služby. 

Uprostřed bojů se tak uskutečnilo i několik žádostí o ruku. Dvojice se tak shodují, že s rostoucí ruskou agresí pociťují naléhavou potřebu upevnit své vztahy.

Dvacet úderů na Charkov za 24 hodin

Guvernér Charkovské oblasti Oleh Synyehubov v úterý uvedl, že ruské dělostřelectvo a tanky podnikly za posledních 24 hodin více než 20 úderů na Charkov a jeho předměstí na severovýchodě země.

ANALÝZA: Konec začátku. Je ruský odchod od Kyjeva maskirovka, či chytrý tah?

Jihovýchodně od města podle něj ruské jednotky střílely na kolonu autobusů, která se snažila evakuovat pacienty z nemocnice. Ta byla o den dříve těžce poškozena ostřelováním.

Charkov zatím čeká na stažení ruských sil podobně, jako se to stalo v okolí hlavního města Kyjeva.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video