Zničil moje celoživotní dílo, řekl o Putinovi podle novináře Gorbačov

  • 373
Poslední vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov se podle ruského novináře Alexeje Venediktova vůbec poprvé vyjádřil k ruské válce na Ukrajině. Venediktov v rozhovoru pro ruský Forbes uvedl, že Gorbačov je zděšený při pohledu na to, jak Putin zničil jeho celoživotní dílo.

Tvůrce perestrojky (přestavby) a glasnosti (politické otevřenosti) Gorbačov se ve svých 91 letech podle Venediktova, který je Gorbačovův blízký přítel, dožil doby, kdy je jeho odkaz zcela zničen. „Gorbačovovy reformy - politické, ne ty ekonomické - byly všechny zničeny,“ řekl Venediktov v rozhovoru pro ruský Forbes. Informuje o tom web Daily Mail .

Gorbačov, který byl v čele SSSR mezi lety 1985 a 1991, stál u konce studené války. Nyní, kdy válka na Ukrajině probíhá už pět měsíců, se vztahy mezi Západem a Východem opět vrací do bodu mrazu. Západní lídři nazývají Rusko hrozbou pro demokratický svět a Severoatlantická aliance posiluje ochranu svého východního křídla.

Obklopuje se korupčníky a bojí se lidu, útočí Gorbačov na Putina

Počet vojáků Sil rychlé reakce NATO v Evropě se kvůli pokračujícímu konfliktu zvyšuje. „Nyní NATO oznámilo, že do konce příštího roku zde bude 300 tisíc lidí,“ zdůraznil novinář. Dodal, že to znamená obrovský nárůst úrovně ohrožení mezi Východem a Západem.

Sám Gorbačov se k současné situaci nevyjádřil, jeho přítel se ale rozhodl v rozhovoru promluvit za něj. „Mohu vám říct, že je zklamaný. On samozřejmě ví, že to byla jeho životní práce,“ narážel na Gorbačovův odkaz. Díky Gorbačovovým reformám došlo k rozpadu Sovětského svazu, bývalý vůdce Sovětského svazu se zasadil i o soukromé vlastnictví, svobodu tisku či církve, zdůraznil Venediktov. Nyní je podle novináře všechno zničeno. „Takže co by teď mohl (Gorbačov) říct?“ uzavřel.

Gorbačov v minulosti současného ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z autoritářského vládnutí, kritikou ale nešetří ani v případě Severoatlantické aliance. Na konci loňského roku si Gorbačov stěžoval na její expanzivnost a Spojené státy obvinil z arogance. „Jak lze v takové pozici počítat s rovnými vztahy se Spojenými státy a Západem?“ řekl v rozhovoru pro RIA Novosti.

Stíhačky, torpédoborce a velitelství. USA kvůli Rusku posilují v Evropě

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu odmítá použít výraz válka. Místo toho mluví o „speciální vojenské operaci“, jejímž cílem má být odzbrojení a denacifikace Ukrajiny. Ruská strana dlouhodobě prohlašuje, že se snaží zbavit sousední zemi nacistů, kteří měli v minulých letech páchat na civilistech zločiny.

Ruský prezident Vladimir Putin při oznámení invaze na Ukrajinu podle agentury TASS řekl, že se po výzvě vůdců separatistických republik na Donbasu rozhodl provést „zvláštní vojenskou operaci“.

„Jejím cílem je chránit lidi, kteří byli vystavováni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu po dobu osmi let, a za tímto účelem usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny a také postavit před soud ty, kteří spáchali četné krvavé zločiny proti civilistům, včetně občanů Ruské federace,“ uvedl Putin 24. února.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video