Argentinský prezident Alberto Fernández dostává první dávku ruské vakcíny...

Argentinský prezident Alberto Fernández dostává první dávku ruské vakcíny Sputnik V. (21. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Pozitivní i po očkování Sputnikem. Mrzí nás to, vzkázali prezidentovi z Ruska

  • 533
Argentinský prezident Alberto Fernández oznámil, že má pozitivní antigenní test, ačkoliv už byl letos očkován proti covidu-19 vakcínou Sputnik V. Ruský výzkumný ústav, který přípravek vyvinul, prezidentovi vzkázal, že ho to mrzí, ale že vakcína i tak zaručí alespoň mírný průběh nemoci.

Argentinský prezident oznámil pozitivní antigenní test několik hodin poté, co oslavil 62. narozeniny.

„Měl jsem horečku 37,3 a mírnou bolest hlavy, tak jsem si udělal antigenní test, jehož výsledek byl pozitivní,“ napsal Fernández na twitteru.

Dodal, že čeká na výsledek PCR testu a do té doby bude v karanténě. Fernández dostal první dávku vakcíny 21. ledna a druhou 11. února. Argentina ruským preparátem očkuje od prosince.

„Je to smutná zpráva. Sputnik V má účinnost 91,6 procenta proti nákaze a 100 procent proti vážnému průběhu nemoci,“ napsalo dnes na twitteru výzkumné středisko Nikolaje Gamaleji (NICEM), které vakcínu vyvinulo.

„Pokud se nákaza potvrdí, vakcína zaručuje rychlé zotavení bez vážných symptomů,“ dodal NICEM s tím, že Fernándezovi přeje rychlé uzdravení.

I při očkování jinými vakcínami proti covidu-19 se objevily případy koronavirové nákazy. Experti upozorňují, že očkování proti nákaze nechrání stoprocentně, ale brání vážnému průběhu nemoci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video