ilustrační snímek | foto: Reuters

Američtí poradci doporučují vakcínu Pfizer, výhody prý převažují nad riziky

  • 46
Výbor externích poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA včera doporučil, aby úřad schválil k nouzovému použití v USA vakcínu proti covidu-19, kterou vyvinula americká společnost Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech.

Výbor se vyslovil pro nouzové použití vakcíny v poměru hlasů sedmnáct ku čtyřem. Jeden člen panelu se zdržel. Podle usnesení převažují známé výhody očkovací látky nad možnými riziky, informovala agentura Reuters.

Británie jako první schválila použití covidové vakcíny Pfizer

Stanovisko externích poradců není pro FDA závazné. Zda úřad nouzové používání vakcíny schválí, bude známo v nadcházejících dnech. 

Podle agentury AP se očekává, že FDA mimořádné použití covidové vakcíny firem Pfizer a BioNTech povolí. Úřad se totiž většinou řídí doporučením odborného panelu. Očkovat by se mohli začít lidé starší 16 let během několika dní od rozhodnutí FDA.

V úterý se začalo vakcínou Pfizer/BioNTech očkovat v Británii, která ji k nouzovému užívání schválila jako první na světě. Tamní úřady ve středu uvedly, že vyšetřují dva případy nepříznivé odezvy na vakcínu.

První byla irská stařenka, pak hned Shakespeare. Britové očkují proti covidu

Současně doporučily lidem, kteří v minulosti zažívali výrazné alergické reakce, aby očkování touto vakcínou nepodstupovali. Pfizer uvedl, že při klinickém testování žádné alergické reakce nezaznamenal. Kromě Británie schválila vakcínu Pfizer/BioNTech už i Kanada a Bahrajn.

O povolení k nouzovému použití požádala FDA pro svou vakcínu už i americká firma Moderna. Panel odborných poradců bude o této očkovací látce debatovat příští čtvrtek.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se ve Spojených státech nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala již u více než 15,5 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo více než 291 tisíc infikovaných. USA stejně jako řada dalších zemí světa hodlají očkovat nejprve zdravotníky a seniory, kteří patří k nejohroženějším skupinám.

Vakcína Pfizer byla schválena i v Británii:

2. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video