Brazilce šokovala obří vulva, Bolsonarovi stoupenci umělkyni kritizovali

  • 215
Třiatřicet metrů dlouhá železobetonová vulva, kterou v sobotu odhalila v uměleckém parku v brazilském státě Pernambuco sochařka Juliana Notariová, vzbudila značný rozruch na sociálních sítích. Na dílo zareagovalo několik desítek tisíc lidí, mimo jiné také stoupenci brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Ti artefakt označili za akt levicového aktivismu.

Notariová v příspěvku na Facebooku uvedla, že obří vulva, na které pracovala jedenáct měsíců, má zpochybnit vztah mezi přírodou a kulturou ve „falocentristické a antropocentrické západní společnosti“ a vyvolat debatu o „problematizaci pohlaví“.

„V dnešní době jsou tyto problémy stále naléhavější,“ dodala podle listu The Guardian s odkazem na stále méně tolerantní klima, které Brazílie zažívá pod Bolsonarovým vedením. Pod příspěvkem se zanedlouho objevilo přes pětadvacet tisíc komentářů. Mnohé z nich zřejmě od podporovatelů brazilského prezidenta, jenž se vůči umělcům dlouhodobě vymezuje. 

„Ty levicová aktivistko, koho si myslíš, že napálíš? Samozřejmě kromě užitečných levicových idiotů,“ napsal jeden z kritiků. Do diskuze se zapojil také Bolsonarův guru a profesionální polemik Olavo de Carvalho, jenž na Twitteru umělecké dílo okomentoval velmi vulgárně.

Mezi komentáři se ale našla také řada pozitivních reakcí. „Tato práce vás nutí k zamyšlení,“ napsala na Twitteru známá brazilská karikaturistka Laerte Coutinhová. 

Nahá umělkyně „snáší“ vejce s barvou. Používám své ženství, říká

Další fanynka díla uvedla: „Miluju to! Intimní část nás vystavená v takové kráse. Potřebujeme více takových děl, která vyzdvihují feminismus a jeho nuance,“ uvedla.

Filmový režisér Kleber Mendonça Filho zase Notariovou ocenil za to, že na konzervativní okamžik brazilské historie reagovala gigantickou pochvou. „Reakce na vaši práci jsou zrcadlem společnosti,“ napsal.

Od svého nástupu do úřadu v roce 2019 Bolsonaro opakovaně označil kulturu a výtvarné umělce, z nichž mnozí se staví proti jeho vládě, jako „dekadentní holubičky, které dojí veřejné prostředky na tvorbu komunistického odpadu“.

Autorka instalace:


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video