Peking nasadil při nepokojích tisíce vojáků. Ilustrační foto

Peking nasadil při nepokojích tisíce vojáků. Ilustrační foto | foto: Reuters

V „útočných injekcích “ z čínské ujgurské oblasti nebyl jed, uvedly úřady

V injekčních stříkačkách použitých k sérii útoků, jež od konce srpna strašila obyvatele Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, nebyla žádná škodlivá látka. Po vyšetření více než 250 obětí těchto útoků to oznámily čínské úřady. Poslední bilance uvádí, že injekcemi bylo pobodáno nejméně 531 lidí.

Zdravotníci neobjevili žádný jed, stopy radioaktivity ani jakýkoliv virus, oznámila oficiální tisková agentura Nová Čína. Pobodaní lidé nemají žádné přímé zdravotní následky, někteří prý ale trpí depresemi a potřebují pomoc psychologa, dodala agentura.

Čínské úřady viní ze "stříkačkových" útoků muslimské separatisty, tedy původní ujgurské obyvatele provincie. O víkendu potrestal soud tři útočníky až patnácti lety vězení. Z jejich jmen se dá usuzovat, že patří k právě k ujgurskému etniku. - přečtěte si Soud poslal do vězení tři lidi za útoky injekcemi

Autonomní oblast Sin-ťiang zachvátily počátkem července nejhorší nepokoje za celá desetiletí. Muslimští Ujguři, kteří už v provincii kvůli přesídlovací politice Pekingu netvoří nadpoloviční většinu populace, se střetli Chany, etnickými Číňany. Násilnosti si vyžádaly téměř dvě stě mrtvých a přes sedmnáct stovek zraněných. - o nepokojích v ujgurské oblasti si přečtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video