Ve školní ubytovně vybuchl zřejmě plyn, poté se budova zřítila. Ilustrační foto

Ve školní ubytovně vybuchl zřejmě plyn, poté se budova zřítila. Ilustrační foto | foto: Reuters

V troskách školní ubytovny zemřelo sedmnáct tureckých studentek

  • 1
Po kolapsu školní ubytovny ve středním Turecku zůstalo nejméně sedmnáct mrtvých a sedmadvacet zraněných studentek. Další uvízly v troskách, do jejichž odklízení se pustili záchranáři. Budova se zřejmě zřítila po výbuchu plynu.

Ubytovnou v horské vesnici Balcilar na jihu provincie Konya otřásl výbuch asi ve čtvrt na šest místního času (4:15 SELČ). Poté se z větší části zhroutila jako domeček z karet. V tu chvíli v ní bylo padesát lidí.

Ke studentkám zavaleným troskami  třípatrové budovy se záchranáři snažili dostat pomocí bagru, seker a palic. Místní obyvatelé pomáhali holýma rukama. "Čtyři nebo šest dětí může ještě zůstávat pod sutinami," řekl v průběhu záchranných prací turecký ministr vnitra Besir Atalay.

Televizní záběry krátce po neštěstí ukázaly zraněné studentky Koránu přenášené z minibusu do blízké nemocnice. Dvě z nich byly ve vážném stavu.

"Soudíme, že zřícení způsobil výbuch plynové nádrže v budově - podle popálenin zraněných," řekl zdravotník Galip Sef. Pach plynu ve vzduchu před výbuchem potvrdila i třináctiletá studentka Merve Avci.

"Byla jsem s pěti kamarádkami v té části budovy, co se nesesypala úplně. Cítily jsme, jak se plameny blíží z nižšího patra. Volaly jsme o pomoc," citovala ji stanice NTV.

Turecká média uvedla, že škola patrně byla nelegální. Kurzy Koránu mimo kontrolu státního vzdělávacího systému totiž v Turecku zákon nepovoluje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video