Alpy | foto: Corbis, Profimedia.cz

V rakouských Alpách zemřel český horolezec

  • 4
Horská služba našla tělo českého alpinisty, kterého pohřešovala od úterního rána. Čtyřiašedesátiletý turista se zřejmě zřítil z jižního svahu Grossglockneru. V úterý poblíž zachránili horalové tři Čechy, kteří museli na hoře bivakovat kvůli nepříznivému počasí.

Tyrolská policie uvedla, že tělo alpinisty bylo nalezeno dnes ráno. Zřejmě se zřítil na svahu Grossglockneru.

Záchranáři ho začali pohřešovat v úterý dopoledne, kdy je o pomoc požádal jeho přítel poté, co se od pondělního odchodu na výlet nevrátil.

Záchranáři ale museli pátrání v úterý odpoledne přerušit, protože v místech, kde ho chtěli hledat, hrozilo lavinové nebezpečí.

Jiní tři Češi se v pondělí snažili v noci přivolat pomoc mobilním telefonem, ale záchranáři kvůli mlze nemohli začít pátrací akci ze vzduchu.

Alpinisté vystoupili na vrcholek hory, při cestě dolů je ale zaskočila zima, sněžení a mlha. Nevěděli jak dál a byli nuceni přenocovat bez vybavení ve výšce 3700 metrů.

Pomoci se jim dostalo až v úterý ráno, kdy pro ně přišel majitel nedaleké chaty se svým zaměstnancem. Všechny tři odvedl do bezpečí.

Na místo dorazili dopoledne také záchranáři a lékaři. Konstatovali, že muži přestáli noc bez úhony, jen chlapec byl podchlazený. Trojice zůstane v chatě zřejmě do středy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video