Comandante Artemio po svém dopadení (13. února 2012)

Comandante Artemio po svém dopadení (13. února 2012) | foto: Reuters

V Peru dopadli šéfa Světlé stezky, v džungli velel posledním 150 mužům

  • 15
Šéf levicové gerily Světlá stezka padl do rukou peruánské vlády. Comandante Artemio byl při zatýkání vážně zraněn a údajně přišel o ruku. Světlá stezka, která má na svědomí tisícovky životů, byla v poslední době významně oslabena.

Padesátiletý Artemio, vlastním jménem Florindo Eleuterio Flores Hala, byl zraněn při čtvrteční přestřelce s vládními vojáky na jedné z pašeráckých stezek v peruánské džungli, kudy drogové gangy ze země dopravují kokain.

"Je naživu a je mu poskytována nezbytná lékařská péče," uvedl peruánský ministr obrany Luis Alberto Otárola. "Je naživu, ale je vážně zraněn. Prakticky přišel o pravou paži," dodal. Ministr tak popřel předchozí tvrzení prezidenta Ollanty Humaly, že vůdce gerily je po smrti.

Artemio stál v čele levicové teroristické organizace od roku 2006. Vedl asi 150 mužů, kteří z levicové gerily zbyli. V 80. a 90. letech přitom Světlá stezka měla na 10 tisíc členů.

Loni v prosinci prohlásil, že věc jeho bojovníků je ztracená a že chce jednat s vládou o příměří. Peruánská policie se snažila Artemia dopadnout řadu let. Spojené státy vypsaly odměnu pět milionů dolarů (95 milionů korun) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Světlá stezka vznikla v 60. letech 20. století sloučením několika levicových skupin. Inspirovala se maoismem a jejím cílem bylo zlikvidovat politický systém panující v Peru. Svou činnost financovala převážně z obchodu s kokainem. Boj mezi vládou a Světlou stezkou si vyžádal desítky tisíc životů.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video