Pěstírna konopí.

Pěstírna konopí. | foto: Radek Cihla, MAFRA

V Nizozemsku rozdávají vůni marihuany, aby lidé poznali pěstitele

  • 49
Nizozemské úřady v Haagu a Rotterdamu zahájily boj proti pěstitelům konopí. Přes 30 tisíc domácností dostane kartičky s vůní marihuany, aby se lidé naučili rozpoznat odér známé měkké drogy. Když pak někde "trávu" ucítí, upozorní policii.

Na kartičkách s textem "Pomozte s bojem proti pěstírnám marihuany" je zvláštní plocha, ze které se po setření uvolní vůně této měkké drogy. Je na ní i telefonní číslo policie, na které mohou lidé své podezření oznámit.

Vůně ale není jediná věc, které si mají obyvatelé Rotterdamu a Haagu všímat. Mají se zaměřit i na hučící ventilátory a podezřelé přípojky k elektrické síti. Také zatažené závěsy v oknech by mohly naznačit, že se za nimi děje cosi nekalého.

Nizozemské úřady běžně přivírají oči nad domácími pěstiteli, kteří si piplají maximálně pět rostlinek konopí pro vlastní potřebu. Na druhou stranu ale odhadují, že v zemi funguje na 40 tisíc nelegálních pěstíren.

Jen v Rotterdamu každoročně muži zákona odhalí asi čtyři sta konopných plantáží. Většinou bývají ukryté na půdách domů, ve skladištích nebo v bytech. Z konopí se získává marihuana a hašiš.

LEHKÉ DROGY V NIZOZEMÍ

Nizozemsko dekriminalizovalo držení až pěti gramů marihuany v roce 1976. Nyní je jedinou zemí Evropské unie, v níž si lze oficiálně koupit lehké drogy. Jejich prodej sice tamní právo nepovoluje, ale v takzvaných coffee-shopech je tolerován.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video