V New Yorku přistálo letadlo bez části podvozku, deset zraněných

  • 15
Letadlo se 150 lidmi na palubě přistálo v pondělí v New Yorku bez přední části podvozku. Deset lidí se při nehodě zranilo, žádné zranění ale není vážné. Frekventované letiště LaGuardia kvůli nehodě dočasně zrušilo všechny přílety.

Stroj Boeing 737 společnosti Southwest Airlines letící z města Nashville do New Yorku dosedl na letištní plochu z dosud neznámé příčiny bez předního podvozku. Podle některých svědků přítomných na letišti se přední podvozek během přistávacího manévru vůbec nevysunul, jiní americkým televizním stanicím tvrdili, že o něj stroj při přistání přišel.

Podle televizních záběrů skončilo letadlo "na břiše" s předkem skloněným k zemi. Žádné jiné známky poškození však nejevilo. Po přistání jej obklopily záchranné vozy a cestující byli evakuováni.

Cestující z letadla, kteří z nehody vyvázli bez újmy, popsali americké televizní stanici CNN své zážitky. "Přišla rána a odraz, pak zadupnutí brzd a pocit jako při smyku. Byl to takový náraz, že se zdálo, že se letadlo rozlomí," řekla CNN Kathy Bolesová.

Podle Anastasie Elliotové byla situace dost chaotická: "Dost silně jsme narazili do země a dál jsme klouzali. Letadlo bylo plné kouře, byla tam spousta kouře a spálené gumy."

"Všechno, co nebylo připevněné, letělo dopředu. Mobily, iPady, knihy a nápoje, všechno bylo poházené," popsal okamžik nárazu Bill Roland.

V letadle bylo podle BBC celkem 143 pasažérů a 6 členů posádky. Kromě deseti zraněných cestujících musel být ošetřen i letištní policista, který kvůli žáru z letadla utrpěl úpal.

Příčinu závady stroje vyrobeného v roce 1999 úřady vyšetřují. Několik hodin po nehodě, která se stala 23:45 SELČ, byl chod letiště částečně obnoven, cestující však i dnes musejí počítat s omezeními.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video