Nad New Orleans stoupá dým

Nad New Orleans stoupá dým - Žlutooranžový dým stoupá nad předměstím New Orleans. | foto: Televize CNN

V New Orleans explodovaly vagony v chemičce

  • 5
Zaplaveným New Orleans otřásla série explozí. V tamní chemičce vybuchlo několik naložených železniční vagonů. Některé stále hoří. Na místě zasahuje tým specialistů na nebezpečné látky. Desetitisíce lidí stále čekají na pomoc.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE ZDE

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
Jak vzniká hurikán
Cesta hurikánu Katrina

Exploze se ozvaly kolem půl páté ráno místního času (11:30 SELČ). Svědci tvrdí, že po největším výbuchu se nebe nad oblastí zbarvilo do jasně oranžové barvy. Následovala série menších explozí, vzduch se nedal dýchat.

Podle dostupných informací v místní chemičce explodovalo několik plně naložených železničních vagonů. Na předměstí New Orleans ihned vyrazily policejní lodě a helikoptéry, zasahuje tam i tým specialistů.

"Zajištění případného úniku chemikálií je pro nás prioritou," řekl CNN policejní důstojník. Otřesy byly podle svědků cítit v okruhu několika stovek metrů od továrny.

Město se brání rabování
Úřady vyslaly do New Orleans 300 vojáků, kteří se vrátili z Iráku. Mají rozkaz zabránit lidem v rabování a dalším porušování zákonů, třeba i střelbou. "Věřím, že zbraně použijí," prohlásila guvernérka Louisiany Kathleen Blancová. - více zde

Rozhněvané davy volají o pomoc a vrhají se k vrtulníkům s potravinami. V ulicích se dokonce znásilňuje. Město ovládly ozbrojené gangy, které ohrožují záchranáře. - více zde

Politování USA vyjádřila řada evropských politiků. Ti však nemají úplně jasno v tom, jak jim pomoci. Nedokáží se shodnout na tom, zda by Evropa měla USA poskytnout část svých strategických zásob ropy. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video