Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Archeologický ústav AV

V Německu žili kanibalové, zjistili vědci ze 7000 let starých kostí

  • 6
U ostatků na pohřebišti v jihovýchodním Německu objevili vědci známky kanibalismu. Nalezené lidské kosti jsou staré 7000 let a podle výsledků výzkumu uvedených v odborném časopise Antiquity může být jejich poškození dokladem kanibalismu v Evropě v období raného neolitu.

O novém nálezu informoval zpravodajský server BBC.

Pohřebiště poblíž vesnice Herxheim pochází z období raného neolitu. Vědci jej objevili v roce 1996 a zkoumali mezi lety 2005 až 2008. Období neolitu je v Evropě spojeno spíše s počátky zemědělství. Podle vědců se kanibalismus mohl vyskytovat jen zřídka a mohl být spojen s obdobím hladomorů.

Podle vedoucího týmu archeologů Bruno Boulestina z Bordeauxské univerzity ale byly nalezené lidské kosti lámány a řezány, což může být dokladem toho, že byly použity k přípravě jídel.

"Na zvířecích kostech jsme našli stopy, které dokládají, že mohly být opékány na rožni. Na lidských kostech nalezených na tomto pohřebišti jsou podobné stopy," uvedl pro BBC Boulestin.

Vědci ale jedním dechem přiznávají, že se dá jen stěží dokázat, zda byly kosti opravdu opékány. Někteří odpůrci teorie o kanibalismu namítají, že maso z nich mohlo být odstraněno jako součást nějakého pohřebního rituálu.

Podle týmu profesora Boulestina ale bylo mnoho z těchto kostí okousáno.

Mezi ostatky, které byly úmyslně poškozeny, jsou podle výzkumníků i kostry malých nebo dokonce nenarozených dětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video