Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Miláně nesmějí auta na silnici, úřady tak chtějí redukovat smog

  • 9
Severoitalský Milán v neděli zakázal vjezd aut do města. Tamní úřady tak čas od času bojují se smogem. Zákaz, který platí od osmi ráno do šesti odpoledne, ale kritizují i mnozí ekologové.

Průmyslový Milán patří k nejznečištěnějším městům v Evropě, kde hodnoty smogu často přesáhnou hraniční hodnoty. Tamní úřady proto v roce 2007 rozhodly, že když znečištění přesáhne limit 50 mikrogramů prachových částic v metru krychlovém vzduchu po dobu 12 po sobě následujících dnů, do města bude zakázán vjezd aut.

Naposledy k tomuto kroku Milán přistoupil v únoru a teď znovu. Od osmi od rána až do šesti odpoledne tak auta nesmějí na silnici. Opatření se dotkne zhruba 120 tisíc aut. Pro vozidla, která produkují více škodlivých emisí, zákaz navíc platí už od čtvrtka.

Omezení dopravy je sice chvályhodné, mnozí ho přesto kritizují. Nejde přitom jen o milovníky motorismu, nařízení naopak vadí i některým ekologům. Přijde jim zbytečné.

"Jedna nebo dvě neděle bez aut každý měsíc se smogovou krizí neudělá vůbec nic," řekl radní ze strany Zelených Enrico Fedrighini italskému deníku Corriere della Sera. Se smogem by se podle něj mělo bojovat systematičtěji, kupříkladu zlepšením městské hromadné dopravy v Miláně nebo úlevami pro ty, kteří v autě vezou dva až tři další pasažéry.

Milán, Itálie

Milán, Itálie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video