Modlitba za oběti

Modlitba za oběti - Japonka se na místě tragédie v Amagasaki u Ósaky modlí za oběti železniční nehody. Havárii nepřežilo 90 lidí. (27. dubna 2005) | foto: Reuters

V Japonsku třetí den po sobě boural vlak

  • 5
Japonské dráhy prožívají černý týden. Na kolejích se během tří dnů stala už třetí nehoda. Naposledy ve středu ráno havaroval příměstský vlak v Jokohamě. Na přejezdu se srazil s dodávkou. Její řidič byl podle CNN vážně zraněn. Tragická pondělní nehoda u Ósaky má už 90 obětí.

Při středeční nehodě nebyl podle posledních informací zraněn žádný ze 130 cestujících příměstského vlaku.

Při úterní srážce vlaku s kamionem byl severně od Tokia zraněn řidič náklaďáku. Jeho vůz zůstal stát na přejezdu, protože mu upadlo kolo. Strojvůdce už nestihl před překážkou na kolejích zastavit. - více zde

Nejtragičtější byla pondělní havárie, která celou nešťastnou sérii odstartovala. Přeplněný příměstský vlak do Ósaky vykolejil a naboural do domu. - podrobnosti zde

Nejhorší železniční neštěstí v Japonsku za posledních 40 let si vyžádalo už devadesát životů. Přes čtyři sta lidí bylo zraněno. V troskách je podle BBC stále uvězněno asi dvacet lidí, jejichž stav je neznámý.

Nehodu vyšetřuje policie. Ta už prohledala i kanceláře železniční společnosti. Vyslechla také strojvůdce, který v kabině dohlížel na mladého a nezkušeného kolegu, který soupravu řídil.

Podle svědků vjela souprava, předtím než vykolejila, příliš rychle do zatáčky. Strojvůdce zřejmě spěchal, aby dohnal zpoždění. Podle dosavadních zjištění jel zhruba stokilometrovou rychlostí, ačkoli je tu povolená jen sedmdesátka.

Policie se zabývá i verzí, že za vykolejení vlaku mohou kameny na kolejích, uvádí server BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video