Nový japonský premiér Jukio Hatojama. (16. září 2009)

Nový japonský premiér Jukio Hatojama. (16. září 2009) | foto: AP

V dobách studené války jsme s USA uzavřeli tajné dohody, přiznali Japonci

  • 6
Japonská komise historiků pověřená vládou potvrdila existenci tajných dohod mezi Tokiem a Washingtonem z období studené války. Některé se týkaly i jaderných zbraní. Japonci tak ukončili desítky let popírání těchto smluv.

Mezi tajné historické smlouvy, jejichž existenci komise historiků ve své zprávě potvrdila, patří například i tichý souhlas s kotvením amerických vojenských lodí s jaderným arzenálem na palubě v japonských přístavech.

Jejich přítomnost přitom odporuje japonským nejaderným principům z šedesátých let.

TŘI NEJADERNÉ PRINCIPY

- Tokio se v šedesátých letech zavázalo, že nebude vyrábět a vlastnit jaderné zbraně ani povolovat jejich přítomnost na svém území.

"Je politováníhodné, že tato fakta byla veřejnosti utajena po tak dlouhou dobu, a to i po konci studené války," řekl na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Kacuja Okada.

"Americko-japonské vztahy to neovlivní, zároveň však není potřeba měnit tři nejaderné principy," uvedl premiér Jukio Hatojama, který dal ke zkoumání problematických historických dokumentů povel.

Pro Spojené státy nejsou dokumenty žádnou novinkou, jejich existenci odtajnily už dávno. Potvrzení z japonské strany proto podle AP nevyvolá žádné závažné reakce.

Premiér Hatojama se od svého nástupu do funkce v loňském roce snaží o otevřenější přístup, než jaký měla konzervativní strana, která vládla s několika krátkými přestávkami od padesátých let. Ta existenci dohod s USA z dob studené války opakovaně popírala. (o nástupu premiéra Hatojamy do úřadu)

SVĚT BEZ JADERNÝCH ZBRANÍ

Japonsko vyzývá často ke světu bez jaderných zbraní, přičemž využívá svého postavení jediné země, která kdy byla tímto druhem zbraně napadena. Zároveň si však váží spojenectví se Spojenými státy.

Málokdo by v Japonsku stál o oslabení odstrašujících jaderných sil USA v souvislosti s rostoucí Čínou a hrozbou ze Severní Koreje, napsala agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video