Útoky plánoval sám bin Ládin

  • 103
Dva klíčoví členové teroristické sítě Al-Kajda a jedni z nejbližších spolupracovníků Usámy bin Ládina vůbec poprvé sdělili, že tento saúdskoarabský milionář se osobně podílel na plánování útoků z 11. září. "Můžete uvést, že moje rozhovory potvrdily jeho (Usámy bin Ládina) nedílnou roli při přípravě útoků," sdělil v pondělí agentuře Reuters Josrí Fouda, egyptský novinář pracující pro katarskou televizi Al-Džazíra.

Potvrdilo by se tak stanovisko USA, které činí bin Ládina odpovědným za bezprecedentní útoky na New York a Washington, při nichž loni 11. září zahynulo přes tři tisíce lidí.

Fouda se odvolal na své rozhovory se dvěma prominentními členy Al-Kajdy, které natočil v červnu na utajeném místě poblíž pákistánského Karáčí. Šlo o Jemence Ramzího bin al-Šajbaha, v Německu známého jako Ramzí Binalšíb, a Kuvajťana Chalída Šajcha Muhammada, šéfa vojenských operací Al-Kajdy. Chalíd figuruje na seznamu nejhledanějších teroristů americké FBI.

Jak konkrétně se měl bin Ládin zapojit do přípravy 11. září, to Fouda neuvedl.
Šajbah měl úzké vazby na hamburskou buňku Al-Kajdy, z níž se rekrutovali sebevražední atentátníci, kteří 11. září navedli unesené letouny na americké cíle.

Jednu dobu bydlel s jejich údajným vůdcem Muhammadem Attou, pozdějším pilotem letounu, který narazil do jedné z věží newyorského WTC. "Šajch Muhammad řekl, že stál v čele vojenského výboru, který plánoval útoky z 11. září. Šajbah tvrdil, že akci koordinoval," sdělil Fouda agentuře Reuters.

Novinář strávil s teroristy dva dny. Jak napsal britský The Sunday Times, dozvěděl se o nejšílenějším atentátu v dějinách řadu podrobností. Mimo jiné i to, že rozhodnutí o "mučednické operaci na území USA" padlo už počátkem roku 1999.

Tehdy byl podle výpovědi teroristů povolán do afghánského Kandaháru Muhammad Atta, spící agent Al-Kajdy v Německu, na "válečnou poradu", aby poznal muže, kteří později provedou útok.

Al-Džazíra vysílala první část Foudových dokumentů ve svém pořadu Přísně tajné minulý čtvrtek. Druhá část, jež podle autora obsahuje svědectví o přímém podílu bin Ládina na přípravě atentátů, má být uvedena tento čtvrtek.

Fouda uvedl, že podle instrukcí Al-Kajdy nesměl na setkání přinést žádné elektronické zařízení, tedy ani videokameru či diktafon. Celý průběh prý snímali sami členové organizace a po jeho skončení mu odevzdali pouze zvukový záznam rozhovorů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video