Atentáty v jordánském Ammánu

Atentáty v jordánském Ammánu - Teroristé si vybrali luxusní hotely, ve kterých se ubytovávají diplomaté. (10. listopadu 2005) | foto: Reuters

Útok byl pro Jordánsko šokem, míní humanitární pracovnice

  • 13
Zvýšená bezpečnostní opatření, policisté a vojáci v ulicích. Tak vypadá jordánská metropole Ammán den poté, co třemi luxusními hotely otřásly teroristické útoky. Zemřelo při nich 57 lidí. O aktuální situaci mluvila v on-line rozhovoru humanitární pracovnice Livia Kusá, která v Ammánu právě pobývá.

Odpovědi Livie Kusé najdete zde

Livia KusáLivia Kusá je členkou mezinárodní humanitární organizace Člověk v tísni. Spolu se svým polským kolegou koordinuje v Ammánu programy Člověka v tísni pro Jordánsko a Irák.

Teroristický útok byl podle ní pro Jordánsko šokem. "Navzdory turbulentním událostem v regionu se v Jordánsku dařilo po desetiletí udržovat stabilitu a bezpečí, takže včerejší útoky jsou určitě velká změna," řekla Livia Kusá v on-line rozhovoru.

Domnívá se, že hlavním důvodem jsou postoje země v pohledu na zahraničněpolitické události. "Jordánsko má v některých otázkách zahraniční politiky velmi jasnou pozici, která sa Al-Kajdě nelíbí," řekla.

Ke středečním útokům na hotely se na internetu přihlásila teroristická organizace Al-Kajda. Zemřelo při nich nejméně 57 lidí, dalších 110 jich je zraněno.

Mezi oběťmi je i několik cizinců, Češi však mezi ně pravděpodobně nepatří. Země přijala mimořádná bezpečnostní opatření. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video