Věznice v severoirském Maze (2006)

Věznice v severoirském Maze (2006) | foto: Profimedia.cz

Největší útěk v britské historii. Věznice Maze měla přitom být superbezpečná

  • 0
Z údajně nejstřeženější věznice v Evropě v severoirském Maze, kde byli držení nejdrsnější teroristé z řad protestantů i katolíků, se podle britských úřadů nedalo uprchnout. Přesto se to několikrát stalo a před 40 lety, 25. září 1983, uteklo 38 vězňům ozbrojeného křídla Irské republikánské armády (IRA). Jejich čin zůstává největším vězeňským útěkem v britské historii.

Únik na svobodu se podařilo uskutečnit díky pečlivě plánované operaci, která vznikala měsíce s použitím metod tajné komunikace se členy IRA na svobodě, včetně poznámek psaných na zadní straně cigaretových papírků.

Osmatřicet vězňů, z nichž někteří byli ozbrojeni propašovanými ručními zbraněmi, se zmocnilo zásobovacího auta a proklestilo si cestu na svobodu, když rychle přemohli vězeňské dozorce. Auto použili k průjezdu hlavní branou věznice.

Pervitin je tam všude. Bory budou na Netflixu v sérii o nejtvrdších věznicích

Útěk byl chaotický a násilný. Jednoho strážce uprchlíci ubodali, další zemřel na srdeční záchvat a mnozí utrpěli zraněni. Pár minut po útěku zahájily bezpečnostní síly největší pátrací akci v dějinách Severního Irska.

Během několika dní pochytali 19 uprchlíků. Podle dobových zpráv bylo několik vězňů nalezeno v řece pod vodou, kde dýchali stébly dutého rákosí. Zbylí uprchlíci včetně některých vůdců IRA zůstali na svobodě.

Šest nejslavnějších útěků z vězení

Pro tuto organizaci to znamenalo vítězství: únik zkušených mužů IRA znamenal obrovskou podporu její kampani, jež v té době stagnovala. Někteří z uprchlých vězňů nebyli nikdy chyceni a dalším byla udělena amnestie v rámci severoirského mírového procesu. Byli mezi nimi i teroristé s doživotními tresty.

V roce 2017 se útěk dočkal filmového zpracování, které se dočkalo kritiky ze strany severoirských protestantů, mezi republikány a v Irsku se z něj ale stal hit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video