Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | foto: Profimedia.cz

Usáma obvinil Američany, že chtějí ukrást iráckou ropu

  • 297
Šéf al-Kajdy Usáma bin Ládin zveřejnil na internetu nové poselství. Obvinil v něm USA, že se snaží ukrást iráckou ropu a postavit v zemi základny, z nichž by ovládaly celý region. Podle Bílého domu je Usámovo poselství dokladem toho, že mezinárodní síly dělají v Iráku dobrou práci.

Téměř hodinový audiozáznam se dnes objevil na stránkách islámských radikálů. Usáma vyzývá irácké sunnity, aby nevstupovali do vlády národní jednoty. Tedy do kabinetu, v němž by zasedli zástupci všech tří hlavních skupin v zemi: sunnitů, šíitů a Kurdů.

Podle bin Ládina by taková vláda jen sloužila Američanům, pomáhala jim krást iráckou ropu a budovat vojenské základny, z nichž by pak řídili celý region. "Naší povinností je zmařit tyto nebezpečné plány bránící zřízení islámského státu v Iráku, který by byl hradbou odporu proti americkým záměrům zemi rozdělit."

Sunnité momentálně v irácké vládě nejsou, kabinet premiéra Málikího opustili v srpnu poté, co jej obvinili z přílišného sektářství.

Bin Ládin kritizuje sunnitské kmenové vůdce z provincie Anbár, kteří se spojili v boji proti rebelům napojeným na al-Kajdu a úspěšně tak snížili násilí v provincii. "Nejodpornější mezi zrádci jsou ti, kdo prodávají své náboženství za svůj pozemský život," prohlašuje terorista.

V Iráku musíme uspět, reagoval Bílý dům
Washington si jeho vzkaz vyložil jako doklad toho, jak důležitá je přítomnost mezinárodních sil v Iráku.

"Je připomínkou, že cílem al-Kajdy je blokovat demokracii a svobodu pro všechny Iráčany. Také nám připomíná, že mise zaměřená na porážku al-Kajdy v Iráku je mimořádně důležitá a musí být úspěšná," sdělil mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Podle Fratta každým dnem roste počet Iráčanů, kteří volí svobodu a staví se proti vražedné a nenávistné ideologii al-Kajdy.

Američané nechali prověřit autenticitu nahrávky. "Záznamy bin Ládina zatím nikdy nebyly podvržené. Není tedy důvod věřit, že tato není pravá," řekl agentuře AP zdroj z Washingtonu.

Izraeli, třes se
Usáma bin Ládin na nahrávce rovněž ostře vyhrožuje Izraeli. "Chtěl bych ujistit naše lidi v Palestině, že tam (do Izraele) rozšíříme svatou válku," řekl. "Hodláme osvobodit Palestinu, celou Palestinu od řeky (Jordán) až k moři. Nepřiznáme Židům ani píď půdy v Palestině, na rozdíl od jiných muslimských vůdců," prohlásil.

Nejhledanější terorista světa, na jehož dopadení vypsal Washington odměnu 50 milionů dolarů, se naposledy ozval koncem listopadu. Tehdy v poselství odvysílaném katarskou televizí Al-Džazíra oslovil evropské země a vyzval je, aby ukončily vojenskou spolupráci se Spojenými státy v Afghánistánu.

Dnešní audio, na jehož zveřejnění ve čtvrtek předem upozornila skupina As-Saháb zajišťující mediální služby pro al-Kajdu, nese název Cesta k potlačení spiknutí. Na internetu se objevilo dnes, právě v den, kdy irácký premiér Málikí odletěl do Londýna údajně kvůli běžnému lékařskému vyšetření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video