(Ilustrační fotografie)

(Ilustrační fotografie) | foto: Reuters

Volby separatistů na východě Ukrajiny uzná jen Rusko. Západ je odmítá

  • 431
Bílý dům v noci na sobotu upozornil, že neuzná nedělní volby proruských separatistů na východě Ukrajiny. Předtím stejné varování vyslovily Ukrajina, Německo a Francie, upozornila agentura Reuters. Vladimir Putin naopak uvedl, že Rusko volby uzná.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová prohlásila, že USA neuznají žádné výsledky z daného hlasování.

„Také varujeme Rusko před využitím tohoto nelegitimního hlasování jako záminky pro vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu, a to zejména s ohledem na nedávné náznaky, že ruská armáda přemísťuje svoje síly zpět k hranici podél východoukrajinských oblastí kontrolovaných separatisty,“ dodala Meehanová.

Podle pátečního tiskového prohlášení tiskového střediska ukrajinského prezidenta Petra Porošenka „Ukrajina, Německo a Francie vyjádřily jasné společné stanovisko, že neuznají tyto volby plánované separatisty, neboť odporují dohodám z Minsku z 5. září... a vyzvaly Rusko, aby tyto volby rovněž neuznalo“.

Podle komuniké to zaznělo na konferenčním telefonickém rozhovoru, který vedli Porošenko, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Françoise Hollande a ruský prezident Vladimir Putin. Ten nicméně již dříve hlasování, které kritizuje i celá Evropská unie a například generální tajemník OSN Pan Ki-mun, slíbil uznat.

Podle Kremlu mají nedělní volby v části Doněcké a Luhanské oblasti obsazené separatisty potvrdit legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílit tak postavení rebelů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem. Obyvatelé povstaleckých zón mají zvolit nové šéfy obou separatistických „lidových republik“ na Donbasu a členy tamních zákonodárných sborů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Reuters

Video