Bojovníci z řad Húsíů se nedaleko města Saná shromáždili na podporu Palestinců...

Bojovníci z řad Húsíů se nedaleko města Saná shromáždili na podporu Palestinců v Pásmu Gazy a proti americkým úderům na Jemen. (22. ledna 2024) | foto: Reuters

USA znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu, zničily další raketu

  • 19
Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu a zničily při tom další raketu povstalců, kteří od listopadu ostřelují lodě v Rudém moři a okolí. Húsíové předtím v pátek zasáhli loď Marlin Luanda v Adenském zálivu, která poté začala hořet. Na X o tom informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM.

Povstalci provozovaná televize Al-Masíra mezitím uvedla, že Spojené státy spolu s Británii provedly dva vzdušné údery na přístav Rás Ísa, kde se nachází hlavní ropný terminál v Jemenu. Bližší podrobnosti televize nesdělila.

Proti povstalecké raketě, která představovala „bezprostřední nebezpečí“ pro plavidla v Rudém moři, americká armáda zakročila kolem 3:45 místního času (1:45 SEČ).

Útok rebelů zasáhl ropný tanker

Páteční útok rebelů zasáhl kolem 19:45 místního času (17:45 SEČ) ropný tanker Marlin Luanda plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Plavidlo, na jehož palubě nebyl nikdo zraněn, bylo poškozeno a nyní se mu dostává pomoci od lodě amerického námořnictva USS Carney a indických plavidel. Podle společnosti Trafigura byl požár uhašen po několika hodinách. Loď nyní pluje do bezpečného přístavu.

Máte měsíc na odchod, vyzvali Húsíové humanitární pracovníky z USA a Británie

Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Spojené státy na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit útoky vůči plavidlům se jim však stále nepodařilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video