Mučení ve věznici Abú Ghrajb | foto: Profimedia.cz

USA uveřejní fotografie týrání vězňů z Iráku a Afghánistánu

  • 19
Ministerstvo obrany USA zveřejní fotografie, které dokumentují sporné zacházení Američanů s vězni z Iráku a z Afghánistánu. Oznámila to Americká unie pro ochranu občanských svobod. Snímky mají ukázat, že vězni nebyli týráni jen za zdmi Abú Ghrajbu a že lidé, kteří to povolili, byli potrestáni.

Unie se odvolává na dopis ministerstva spravedlnosti USA federálnímu soudci v New Yorku. Oznámila, že zveřejnění fotografií je reakcí na žalobu, kterou podala v roce 2004.

Snímky mají být zveřejněny do 28. května. Budou z Afghánistánu a Iráku a to i z jiných míst, než byla smutně proslulá věznice Abú Ghrajb.

"Fotografie vizuálně dokazují, že týrání vězňů nebyla odchylka, ale že bylo široce rozšířené daleko za zdi Abú Ghrajbu. Jejich zveřejnění má klíčový význam pro to, aby veřejnost pochopila rozsah špatného zacházení s vězni, i pro to, aby lidé, kteří to povolili, mohli být voláni k odpovědnosti," řekl právní zástupce unie Amrit Singh.

Unie o zveřejnění fotografií požádala už v roce 2003, ale tehdejší vláda prezidenta George Bushe to odmítla.

V roce 2004 ale svět obletěly fotografie z Abú Ghrajbu, na nichž američtí vojáci týrali a ponižovali vězněné Iráčany.

věznice abú ghrajb se proměnila

Věznice Abú GhrajbIrácká věznice, v níž Američané ponižovali zajatce, prošla obnovou. Symbol dostal nový nátěr a také nové jméno. Z Abú Ghrajbu je teď oficiálně Centrální bagdádská věznice. Vězni mohou využívat služeb holiče, na děti návštěvníků čeká hřiště.

Zpráva o nadcházejícím zveřejnění dalších fotografií byla zveřejněna v době, kdy se v USA diskutuje o případném postihu lidí odpovědných za to, že při výsleších osob podezřelých z terorismu používali američtí vyšetřovatelé metod, které jsou běžně považovány za mučení.

Prezident Barack Obama řekl, že by mohl podpořit vyšetřování těch členů Bushovy vlády, kteří tvrdé metody výslechů navrhli. Minulý týden oznámil, že pracovníci Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří při výsleších takových metod používali, nebudou stíháni, pokud postupovali v mezích instrukcí svých nadřízených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video