Letoun U-2 - (c) profimedia.cz/corbis - Americký špionážní letoun U-2. | foto: profimedia.cz/corbis

USA tají, kam spadl jejich špionážní letoun

  • 142
Americké vojenské letectvo přišlo o špionážní letoun U-2. Stroj podle armádního prohlášení havaroval v jihozápadní Asii, pilot zemřel. Místo havárie armáda neupřesnila. Odborníci upozorňují, že pod názvem jihozápadní Asie se ve vojenské mluvě může skrývat Blízký východ.

"Příčina nehody není v tuto chvíli známa," uvádí se ve strohém prohlášení velitelské centrály amerického letectva CENTAF. Podle něj pilot při havárii zemřel

Velitelství ještě doplnilo, že nehoda se stala asi půl hodiny po půlnoci SELČ. Zemi, kde letadlo havarovalo armáda neupřesnila.

Letoun se po splnění úkolu vracel zpět na základnu.  Podle armády byl pilot na misi, která byla součástí afghánské operace amerických vojsk. 

"Přesnou polohu nemůžeme sdělit kvůli citlivosti případu a možným nepřátelským zájmům," sdělil agentuře AP David Small z amerického letectva.

Místo dopadu stroje bylo podle armády zabezpečeno a pracují na něm vyšetřovatelé.

Letoun U-2 je jednomístný stroj určený pro pozorování a mapování z velkých výšek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video