Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američan „slyšel hlasy“, postřílel dvě desítky lidí a policii stále uniká

  3:27aktualizováno  20:30
Americkým státem Maine otřásla střelba, při níž na několika místech ve městě Lewiston zahynulo osmnáct lidí, zraněných je třináct. Úřady z masakru podezírají Roberta Carda, kterého v minulosti armáda vycvičila jako instruktora zacházení se zbraněmi. Pátrají po něm stovky policistů. Muž trpěl psychickými problémy a údajně vyhrožoval útokem.

Podezřelým z útoků je čtyřicetiletý armádní záložník, který se svými psychickými problémy léčil. V případu je ale stále mnoho nejasností.

Podezřelého nyní policie stíhá pro podezření z osminásobné vraždy. Podle zástupce policie Williama Rosse počet obvinění pravděpodobně vzroste na 18 ve chvíli, kdy budou identifikovány všechny oběti. Útočník podle něj ve středu kolem osmé večer místního času (dnes kolem 02:00 SELČ) zabil osm lidí v bowlingové herně a dalších sedm v restauraci vzdálené asi 12 minut jízdy autem. Zbylé tři oběti zemřely po převozu do nemocnice.

Card měl jako záložník hodnost seržanta a byl specialistou na zásobování, konkrétně dodávky paliva. K zálohám se přidal v prosinci 2002 a nemá žádné bojové zkušenosti nad rámec výcviku. Policie ve čtvrtek prozatím odmítla reagovat na otázky novinářů ohledně faktu, že podezřelý měl psychické problémy a současně byl držitelem zbraně.

Po Cardovi pátrají stovky policistů, úřady uzavřely řadu veřejných budov i škol a vyzývají lidi ke bdělosti a opatrnosti. Místní se mají ozvat na speciální telefonické linky, pokud budou mít pocit, že podezřelého spatřili. Millsová také oznámila, že v provozu jsou bezplatné telefonické linky s psychologickými odborníky, kteří jsou k dispozici široké veřejnosti v Maine.

Lidé prchali za lavice i do stroje na kuželky, poklidné Maine střelba šokovala

Státní policie v Maine uvedla, že Card podle dosavadního vyšetřování odjel svým bílým SUV do nedalekého města Lisbon, asi 11 kilometrů jihovýchodně od místa poslední střelby. Policejní operace na zemi s podporou vrtulníků probíhají také v nedalekém Bowdoinu, kde má Card trvalé bydliště.

„Lewiston je speciálním místem známým pro své otevřené srdce a semknutou komunitu. Léta jsem tu pracovala, potkala tu a vzala si svého muže. Naše dcery tu chodily do školy. Nikdo z 1,3 milionu obyvatel našeho státu si něco takového nezaslouží. Ani žádný jiný stát nebo jiní lidé,“ řekla guvernérka státu Maine Janet Millsová

Středeční útoky v Lewistonu si vyžádaly takřka stejný počet obětí, jako se průměrně stane vražd v celém státu Maine ročně, podotýká list The New York Times (NYT). Osmnáct lidí například zemřelo následkem vraždy v roce 2019, stejný počet v roce 2020.

Biden tlačí na republikány kvůli zbraním

Guvernérka státu Maine o případu podle NYT už dvakrát mluvila s prezidentem Joem Bidenem a jednou také s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Federální úřady podle Millsové slíbily Maine „plnou podporu“. Zvláštní agentka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jodi Cohenová uvedla, že policii v Lewistonu podporují „taktické týmy, specialisté na sběr důkazů i týmy detektivů“ z různých amerických států.

Ani bouračky, ani drogy. Děti v USA nejčastěji umírají při střelbě

Biden incident v Maine popsal jako „další nesmyslnou a tragickou střelbu“ a opět vyzval republikánskou většinu v Kongresu, aby přijala přísnější zbraňové zákony. „Až příliš mnoho Američanů zažilo v rodině úmrtí nebo zranění kvůli zbraňovému násilí. Tohle není normální a nemůžeme to přijmout,“ uvedl.

Bidenovi zaslal svou kondolenci také český prezident Petr Pavel. „Tento nesmyslný násilný čin připravil o život mnoho lidí. Vaše Excelence, dovolte mi vyjádřit jménem české veřejnosti, jménem své choti i jménem svým hlubokou soustrast pozůstalým rodinám a zraněným popřát brzké uzdravení,“ uvedl.

Střelba byla ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) hlášena z herny bowlingu, restaurace a distribučního centra maloobchodního řetězce Walmart v tomto městě se zhruba 36 tisíci obyvateli na severovýchodě USA.

Policie na síti X vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Na Facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině se zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraní. Pokyn nevycházet dostali později i obyvatelé blízkých obcí a měst Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zavřené tam budou úřady a školy. Školy nebudou v provozu ani v největším městě státu Maine Portlandu, uvedla školní správa na webu.

Masové střelby v USA? Na vině je astronomický počet zbraní, uvádí výzkum

Policie rovněž oznámila, že našla bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon. Také v Lisbonu byli lidé vyzváni, aby nevycházeli z domovů, v obou městech dnes zůstanou zavřené úřady a školy.

V rozhovoru s americkými médii Levesque řekl, že mezi tamními obyvateli panuje velký strach, panika a obavy. „Můžete na to trénovat, ale nikdy nemůžete být úplně připraveni,“ dodal.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...