Předpověď upravená fixou. Trump plašil, že hurikán zasáhne Alabamu

  • 158
Prezident USA ve středu uspořádal brífink, na kterém informoval o postupu hurikánu Dorian, který směřuje k americkému pobřeží. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by k tomu nepoužil několik dní starou mapu, na které navíc kdosi uměle rozšířil potenciální rozsah bouře. Mapu bylo totiž zapotřebí upravit, aby odpovídala Trumpovým výrokům na Twitteru.

Na mapu Národního střediska pro hurikány z 29. srpna, kterou Trump ve středu v Oválné pracovně ukazoval, někdo zjevně použil černý fix nebo provedl dodatečnou grafickou úpravu. Tím navzdory předpovědi meteorologů nepravdivě prodloužil cestu hurikánu Dorian z Floridy až na Alabamu.

Podle listu The Guardian šlo pravděpodobně o snahu ospravedlnit Trumpovo předchozí neopodstatněné tvrzení, že bouře ohrozí také Alabamu.

Zásah do mapy okamžitě vyvolal rozruch na sociálních sítích, kde uživatelé diskutovali nad tím, jestli je za úpravu zodpovědný prezident, nebo někdo jiný.

Trump nicméně ve středu odpoledne trval na tom, že o zásahu do mapy nic neví. Uvedl, že na brífinku představil data, podle kterých bouře udeří na Alabamu s pravděpodobností 95 procent.  

Řádění hurikánu Dorian si na Bahamách o víkendu vyžádalo nejméně 20 lidských životů. Trump na ničivou bouři reagoval ihned na Twitteru, kde k tématu zveřejnil několik příspěvků. V jednom z nich v neděli nepravdivě prohlásil, že hurikán zasáhne také Alabamu, a potenciálně vzbudil paniku.

Jen o dvacet minut později na prezidentovo varování odpověděla americká Národní meteorologická služba (NHC) a jeho slova popřela. „Alabama nepocítí žádné dopady hurikánu Dorian, Opakujeme, že v Alabamě se hurikán Dorian vůbec neprojeví. Bouře zůstane daleko na východě,“ uvedla na Twitteru.

Trump se sice mohl omluvit a uznat chybu, místo toho však ve středu  argumentoval tím, že podle oficiálních víkendových předpovědí mířil hurikán přímo na Floridu, což by podle něj mělo dopad na mnoho okolních států.

Vzhledem k tomu, že je ale původní předpověď stále dostupná na internetu, Trumpovo tvrzení o možném zásahu Alabamy je jednoznačně nepravdivé.

Trumpovi se však kritika na sociálních sítích nelíbila a na Twitter umístil ve středu večer další mapu hurikánu, na které jsou čáry znázorňující cestu Doriana. Některé z nich zasahují také do Alabamy.

Podle americké legislativy je vědomé pozměnění  předpovědi počasí vládních meteorologických agentur v rozporu se zákonem, a to ve snaze předejít zbytečné panice mezi obyvatelstvem.

„Toto je původně předpověděná cesta hurikánu v jeho raných stádiích. Jak vidíte, téměř všechny modely předpovídaly, že půjde přes Floridu a zasáhne také Georgii a Alabamu. Přijímám omluvy za nařčení z šíření falešných zpráv,“ napsal prezident na Twitteru. 

Mapa, kterou prezident  zveřejnil jako poslední však pochází z 28. srpna. Když tedy v neděli tvrdil, že hurikán Alabamu zasáhne, byla již zastaralá a meteorologové takovou možnost dávno vyloučili. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video