Afričtí otroci na bavlníkových plantážích v USA

Afričtí otroci na bavlníkových plantážích v USA | foto: Profimedia.cz

Patřila k posledním otrokům dovezeným z Afriky do USA, zemřela v roce 1937

  • 265
Podařilo se identifikovat jednu z posledních otrokyň, kterou jako dítě unesli na konci devatenáctého století obchodníci s lidmi ze západní Afriky. Dívka poté cestovala na palubě otrokářské lodi do Spojených států, kde ji bohatý bankéř zakoupil jako pracovní sílu na svou bavlníkovou plantáž.

Hannah Durkinová z britské univerzity v Newcastlu přišla na stopu jedné z posledních dovezených otrokyň, která zemřela až těsně před druhou světovou válkou, čirou náhodou, když prováděla jiný výzkum. Několik zdrojů totiž opakovaně zmiňovalo ženu jménem Redoshi. Její osud se nyní podařilo Durkinové odhalit s pomocí archivních materiálů.

Redoshin příběh se začal psát v Beninu, odkud ji jako dvanáctiletou v roce 1860 unesli obchodníci s lidmi, kteří ji naložili na poslední známou otrokářskou loď Clotilda směřující do USA. Na její palubě cestovalo 116 mužů, žen i dětí, kteří se měli ve Spojených státech stát otroky. Redoshi se musela během plavby provdat za muže známého pod jménem Billy.

Po příjezdu do USA dívku společně s jejím manželem zakoupil Washington Smith, který byl nejen zakladatelem banky v Selmě, ale také vlastníkem bavlníkové plantáže Bogue Chitto v Alabamě. Tam musela dívka přijmout nové jméno Sally Smithová a dalších pět let pracovat na polích i v domácnosti svého majitele až do doby, než americká vláda zrušila otroctví.

I poté zůstala Redoshi společně se svým manželem a dcerou na Smithově plantáži dalších sedmdesát let. Její příběh zaznamenali v roce 1865 lidskoprávní aktivisté, jejichž práce posloužila Durkinové jako jeden ze zdrojů.

Redoshi zemřela v Alabamě roku 1937, tedy o dva roky později než Oluale Kossola. Ten byl až doposud považován za nejpozději zemřelého bývalého otroka, který byl dovezen do USA. Přestože jiní lidé narození do otroctví žili déle než Redoshi, tato žena se podle Durkinové stala posledním známým člověkem z generace, která byla donucena odejít z Afriky do USA.

Durkinová publikovala svůj výzkum v magazínu Slavery & Abolition, kde vyzvala lidi k zamyšlení nad tím, jak hrozné otroctví bylo. „Tento objev je velmi důležitý, protože poprvé dává hlas ženě, která přežila transatlantický obchod s otroky,“ uvedla Durkinová pro zpravodajskou stanici CNN.

Nová zjištění by mohla podle Durkinové pomoci potomkům otroků s identifikací svého původu. „Potomci přeživších z lodi Clotilda mohou vystopovat své předky do určité oblasti v západní Africe,“ popisuje Durkinová, podle které musela Redoshi čelit během otroctví krutému bičování a bití, přesto mluvila na svou dceru svým mateřským jazykem a uchovala si svoji kulturu.

„Je to jen jeden hlas, ale dává zdání hlasu také těm, kteří by byli jinak ztracení,“ uzavírá Durkinová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video