Cereálie (ilustrační snímek)

Cereálie (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cereálie obsahují herbicidy, odborníci se přou o jejich vliv na zdraví

  • 48
Populární snídaňové cereálie obsahují nízké hladiny herbicidu glyfosátu, který je zásadní složkou chemického postřiku Roundup. Vyplývá to z nového amerického výzkumu, který herbicid odhalil ve všech testovaných vzorcích. Podle autorů sice hodnoty splňují státem dané normy, avšak mohou ohrozit zdraví dětí. To ale vehementně odmítají výrobci potravin.

Americká společnost EWG zabývající se ochranou životního prostředí v rámci testování cereálií zjistila, že se ve všech jednadvaceti vzorcích nachází nízká hladina herbicidu glyfosátu, která je však mnohem vyšší, než co je podle vědeckého týmu vhodné pro děti, které tyto cereálie často konzumují. Mezi testovanými produkty byly i známé značky jako Cheerios nebo Nature Valley.

Výrobci cereálií však nadále trvají na tom, že jsou jejich produkty bezpečné. EWG provádělo podobný výzkum loni v říjnu, také tehdy se ve většině snídaňových cereálií objevil glyfosát, který je hlavní složkou přípravku Roundup určenému k hubení plevelu.

Společnosti tedy od té doby nepřijaly žádná opatření pro snížení hladiny herbicidu.

Nová zjištění podle CNN navazují na dva nedávné verdikty soudu, podle kterých herbicid způsobil žalujícím rakovinu. V březnu federální porota rozhodla, že byl Roundup podstatným faktorem při vzniku rakoviny Kaliforňana Edwina Hardemana.

Minulý měsíc soud přiznal více než dvě miliardy dolarů (46 miliard korun) dvojici, která žalovala firmu Bayer za způsobení rakoviny Roundupem. Ta se proti rozsudku okamžitě odvolala a jakékoli pochybení nadále odmítá. Americké soudy však musí vyřešit dalších 11 000 podobných případů.

Odborníci v únoru publikovali výzkum, podle kterého může glyfosát zvýšit riziko rakoviny až o 41 procent. Zaměřili se však na lidi, kteří přijdou s chemickou látkou nejčastěji do styku, například na zahradníky nebo zemědělce.

Do zpracovaných potravin se herbicidy mohou dostat například z ovsa, na který pěstitelé používají chemický postřik. EWG uznává, že zjištěné hladiny glyfosátu v cereáliích nepřekročily státem stanovené limity, avšak mohou být nebezpečné právě pro dětský organismus.

„Vystavení herbicidům během raného období života může mít výrazný vliv na pozdější vývoj,“ uvedla Alexis Temkinová, která je spoluautorkou výzkumu.

„Není divu, že se v potravinách nacházejí nízké hladiny pesticidů, včetně glyfosátu. Ačkoli je nepravděpodobné, že by spotřebitelům způsobily zdravotní potíže, je důležité, aby lidé věděli, zda jsou v jejich potravinách glyfosát nebo jiné chemikálie. A to i za předpokladu malého množství,“ uvedl pro CNN Paolo Boffetta z Tischova institutu zabývajícím se výzkumem rakoviny.

Na neškodnost malého množství glyfosátu se odvolávají také výrobci potravin, kteří citují státem povolené hladiny. Přesto se však snažili podle CNN studii zdiskreditovat ještě před zveřejněním. Světová zdravotnická organizace už před čtyřmi lety varovala, že herbicid je pro lidi karcinogenní, avšak pravděpodobně nikoli prostřednictvím požitých potravin.

Dvojice vysoudila 46 miliard na výrobci Roundupu, ten se však odvolal:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video