Kvůli kyberútoku vyhlásila americká vláda stav nouze. Zaplaťte výkupné, žádá gang

  • 95
Americká vláda vyhlásila v neděli stav nouze poté, co kybernetický útok vyřadil z provozu síť společnosti Colonial Pipeline. Výpadek trvá již tři dny. Firma přepravuje pohonné hmoty z rafinerií na pobřeží Mexického zálivu do lidnatých oblastí na jihu a východě USA. Vyhlášení stavu nouze umožní přepravu ropných produktů po silnici.

Podle agentury Reuters se firma stala terčem takzvaného ransomwaru, tedy vyděračského programu, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné. 

Server BBC uvedl, že podle řady zdrojů za útokem stojí zločinecký gang zvaný DarkSide, který infiltroval do sítě firmy ve čtvrtek a zablokoval téměř 100 GB dat. V pátek firmu vyzval k zaplacení výkupného. 

Colonial Pipeline denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v celkové délce zhruba 8850 kilometrů. 

Odborníci varují, že několikadenní výpadek této sítě by mohl mít výrazné dopady na regionální dodávky pohonných hmot, a to zejména na jihovýchodě USA. Americká ministryně obchodu Gina Raimondová uvedla, že se vláda snaží činnost sítě obnovit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video