Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

  20:43
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo propalestinské hnutí zasáhnout předvolební sjezd Demokratické strany prezidenta Joea Bidena. Desítky organizací více než tři měsíce před jeho konáním svolávají demonstrace, zatímco demokraté probírají, jak zvládnout jeden z vrcholů kampaně bez turbulencí. Cílem strany je vyhnout se chaosu, který provázel její sjezd v létě roku 1968.
Lidé v americkém Chicagu protestují proti válce ve Vietnamu, zatímco se ve...

Lidé v americkém Chicagu protestují proti válce ve Vietnamu, zatímco se ve městě koná předvolební sjezd Demokratické strany. (28. srpna 2024) | foto: Profimedia.cz

Tehdy americkou společností otřásaly protesty proti válce ve Vietnamu. A když se tisíce lidí rozhodly demonstrovat v dějišti nominačního sjezdu Demokratické strany, setkaly se s tvrdou reakcí policie a masovým zatýkáním.

Násilnosti vykolejily shromáždění demokratů, kteří byli už tak ve složité pozici po odstoupení úřadujícího prezidenta Lyndona Johnsona z kampaně. Jejich kandidát Hubert Humphrey pak na podzim prohrál s republikánem Richardem Nixonem.

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

Stejně jako v roce 1968 pořádají i letos demokraté svůj nominační sjezd v Chicagu. A opět čelí nevoli zejména mladých lidí kvůli zahraniční politice svého prezidenta, tentokrát v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy.

Srovnávání s událostmi starými více než 50 let umocňuje i to, že v popředí protiválečných protestů jsou opět univerzitní studenti, kteří v posledních týdnech na desítkách kampusů vytvářeli tábory na podporu Palestinců.

Podle některých komentátorů jsou historické paralely zavádějící, neboť válka ve Vietnamu Američany zasahovala mnohem silněji než ta v Gaze a tehdejší neklid v USA souvisel i s dalšími okolnostmi včetně vražd Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho.

Máš padáka, vzkazují Bibimu USA i Izrael. Ztrácí i drobné sympatie ve světě

Aktuální protesty nicméně odrážejí silnou nespokojenost amerických voličů s Bidenovým přístupem k izraelsko-palestinskému konfliktu: Podle průzkumu pro agenturu AP zveřejněného v únoru má v tomto směru podporu jen 31 procent dospělých Američanů a 46 procent demokratů.

„Genocidní Joe“

Bidenova vystoupení už několik měsíců narušují lidé protestující proti jeho podpoře Izraele, přičemž prezident čelí i pokřiku „genocidní Joe“. Pakliže se situace na Blízkém východě do té doby dramaticky nezmění, je téměř jisté, že podobné protesty budou provázet i sjezd konaný 19. až 22. srpna, kde se demokrati chystají 81letého prezidenta vyslat do voleb.

Lidé v americkém Chicagu protestují proti válce ve Vietnamu, zatímco se ve městě koná předvolební sjezd Demokratické strany. (28. srpna 2024)

Aktivisté již vytvořili iniciativu March on DNC (“pochod na sjezd demokratů“), která plánuje manifestace v Chicagu. Lídr iniciativy Hatem Abudayyeh řekl televizi ABC News, že do konference, kde se minulý měsíc o plánech mluvilo, se zapojilo přes 70 různých skupin.

Město organizátorům nabídlo, že mohou uspořádat manifestace v Grant Parku na břehu Michiganského jezera v srdci Chicaga, aktivisté však s tím nejsou spokojeni, neboť park je poměrně daleko od stadionu United Center, který bude nominační sjezd hostit. Americká unie občanských práv (ACLU) se kvůli tomu obrátila na federální soud se stížností na potlačování svobody projevu.

KOMENTÁŘ: Pomýlení američtí studenti na barikádě. Jen nahrávají Trumpovi

Lidé zapojení do předvolební kampaně demokratů podle webu Politico za této situace zvažují, zda sjezd neuspořádat v jakémsi hybridním režimu, podobně jako v pandemickém roce 2020. „Znamenalo by to projevy na místě od prezidenta, stranických osobností a vycházejících hvězd, které by přitáhly pozornost televizí, doplněné o mix předem natočených výpovědí a videí z různých koutů země,“ napsal minulý týden.

Policisté už cvičí tlumení konfliktů

Podle informací Politico demokrati diskutují také o stažení různých kroků z pléna konference, včetně hlasování, při němž delegace z jednotlivých států oznamují podporu prezidentskému kandidátovi.

Cílem je dát propalestinským aktivistům co nejméně příležitostí k tomu, aby se zviditelnili. „Jestli v tom sále někdo jenom pípne, televize se toho chytnou,“ řekl nejmenovaný člověk zapojený do plánování.

Už jen formalita. Trump i Biden v USA ovládli další sérii stranických primárek

Na svých předvolebních sjezdech se demokraté a republikáni vždy snaží ukázat, že jsou sjednocení za svým kandidátem do Bílého domu. Válka v Gaze ovšem Demokratickou stranu rozděluje, čehož je důkazem i loni zvolený starosta Chicaga Brandon Johnson. Tento zástupce progresivního křídla strany dříve působil v učitelských odborech a dnes dává najevo podporu protiizraelským demonstrantům.

V rozhovoru s deníkem The New York Times Johnson vyjádřil přesvědčení, že město dohlédne na pokojný a zároveň „energický“ sjezd. Chicago se podle něj od roku 1968 výrazně posunulo, včetně policie, jejíž příslušníci se na srpen připravují mimo jiné výcvikem v tlumení konfliktů.

„Jsme jiné město. Jsem jiný starosta. A náš policejní sbor vypadá úplně jinak než v roce 1968,“ řekl Johnson.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...