Ruský tank během cvičení v petrohradském vojenském okruhu (14. února 2022) | foto: Reuters

Opusťte Bělorusko, vyzvaly USA své občany. Rusko chce Kyjev, varuje Británie

  • 177
Americké ministerstvo zahraničí na svém webu upravilo výstrahu pro cesty do Běloruska. Svým občanům doporučují okamžité opuštění země kvůli aktivitě ruských jednotek, které se nachází u běloruských hranic s Ukrajinou. Situace je podle ministerstva nepředvídatelná. Ruská invaze na Ukrajinu bezprostředně hrozí, řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Západní země již delší dobu varují, že se Rusko zřejmě chystá na invazi na Ukrajinu, kolem 30 tisíc svých vojáků má přitom i na cvičeních v Bělorusku. Moskva to odmítá a obviňuje západ z hysterie.

Ukrajina se může zříci členství v NATO, řekl velvyslanec a vyvolal bouři

„Kvůli navyšování nezvyklé a znepokojivé ruské vojenské aktivity poblíž hranic s Ukrajinou by si občané USA, kteří jsou v Bělorusku, nebo tam zvažují cestu, měli být vědomi, že situace je nepředvídatelná a v regionu panuje zvýšené napětí,“ píše americké ministerstvo zahraničí, které rovněž vyzývá Američany, aby „okamžitě odjeli veřejnými nebo soukromými prostředky“.

USA vyzvaly ve čtvrtek svoje občany k opuštění Ukrajiny a v posledních dnech tvrdí, že ruská invaze může přijít v podstatě kdykoliv. V pondělí rovněž oficiálně přesunuly svou ambasádu z Kyjeva do Lvova na západě země.

Před cestami do Běloruska odrazuje i české ministerstvo zahraničí, občany, kteří se rozhodnou v zemi zůstat, vyzývá k maximální opatrnosti. Měli by podle něj mít rovněž připravený evakuační plán pro případ nouze.

Invaze je pravděpodobná, míní Trussová

Ruská invaze na Ukrajinu je stále velmi pravděpodobná a může se uskutečnit v nejbližší době, řekla stanici Sky News britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle ní může vpád ruských jednotek na ukrajinské území ohrozit širší stabilitu Evropy a povzbudit agresory po celém světě.

„Jde o ... širší stabilitu Evropy,“ prohlásila Trussová. „A jde o širší globální stabilitu a o vzkaz, který dáváme agresorům a musíme ho předat Vladimiru Putinovi, že za agresi nemůže být žádná odměna,“ dodala ministryně.

Trussová uvedla, že pokud by ruské jednotky vstoupily na Ukrajinu, mohly by se velmi rychle dostat do Kyjeva. „Pokud jde o načasování útoku, mohl by být bezprostřední,“ řekla. Na otázku, zda je Kyjev v případě ruské invaze ohrožen, odvětila: „Určitě, rozhodně je cílem ruské vlády.“

Trussová rovněž varovala, že Moskva by mohla k vyvolání konfliktu využít takzvanou operaci pod falešnou vlajkou, tedy tajný zásah, který je navržený tak, aby se jevil, že jej provedl někdo jiný. Moskva pak hodlá podle ministryně z takových incidentů obvinit Ukrajinu.

10. února 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video