ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Změna zbraňové legislativy v USA, navržený zákon má omezit přístup ke zbraním

  • 50
Američtí senátoři v úterý představili návrh zákona, který by omezil přístup ke zbraním. Týkal by se lidí, kteří budou považování za nebezpečné sobě či ostatním. Návrh padl od senátorů z obou hlavních politických stran - demokratů i republikánů. Jedná se o první takové opatření za několik desetiletí.

Zákonodárci odhlasovali, že se zákonem budou zabývat. Hlasovat o něm mohou tento týden.

Jedná se o „nejvýznamnější zákon proti násilí páchanému zbraněmi za posledních téměř 30 let“, napsal na Twitteru demokratický senátor Chris Murphy. Dodal, že tento právní předpis „zachrání tisíce životů“.

Návrh podle Murphyho podporuje zákony jednotlivých státu, na jejichž základě by bylo možné odebírat zbraně lidem považovaným za nebezpečné sobě či ostatním. Počítá též s přísnějším prověřováním kupců zbraní ve věku 18 až 21 a lepší kontrolou nelegálního prodeje zbraní.

Senát je nyní rozdělený na 50 demokratů a 50 republikánů. Přijetí nových předpisů v této oblasti vyžaduje nejméně 60 hlasů, které by ale nyní mohly být k dispozici.

Ani bouračky, ani drogy. Děti v USA nejčastěji umírají při střelbě

Rozhovory, které vedly k návrhu zákona, následovaly po sérii masových střeleb ve Spojených státech, včetně jedné ve škole v Uvalde v Texasu, kde střelec minulý měsíc zabil 19 malých dětí a dvě učitelky, a květnové střelbě v supermarketu v převážně černošské části Buffala, při které střelec zabil deset lidí.

26. května 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video