(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: U.S. Navy

Amerického kapitána upláceli prostitutkami. Za korupci jde do vězení

  • 38
Federální soud v San Diegu poslal na 46 měsíců do vězení nejvýše postaveného důstojníka amerického vojenského námořnictva. Kapitán Daniel Dusek se nechal uplácet prostitutkami, zájezdy či pobyty v lázních a výměnou za to zvýhodňoval jednoho z dodavatelů sedmé flotily.

Kapitán Dusek se už loni v lednu v rámci dohody se soudem přiznal k vině, že se jako velitel lodí Bonhomme Richard a Essex a později jako zástupce ředitele 7. flotily nechával uplácet prostitutkami a pobyty v luxusních hotelech, aby napomohl k uzavření kontraktů s malajsijským podnikatelem Leonardem Francisem.

Jedna z největších korupčních afér v amerických ozbrojených silách se točí kolem Francisovy firmy Glenn Defense Marine Asia, sídlící v Singapuru, která desítky let poskytovala přístavní služby americkým lodím. Ve hře byly obrovské sumy: v červenci 2011 firma získala pětiletý kontrakt v hodnotě 200 milionů dolarů. Výdaje malajsijského podnikatele na úplatky se pohybovaly v řádu stovek tisíc dolarů.

Podnikatel si ve smlouvách, které takto získal, uměle zvyšoval ceny, o čemž prý často jeho společníci v námořnictvu věděli. Jeho společnost zajišťovala jídlo, vodu, palivo, odvážení odpadků a další služby pro americké lodi kotvící v asijských přístavech. Do skandálu je zapleteno sedm námořních důstojníků, včetně dvou velitelů a agenta Námořní vyšetřovací služby. Tři admirálové, nyní na penzi, byli za „nesprávné vztahy“ s podnikatelem pokáráni.

„(Dusek) je naše zlaté eso, abychom se dostali k velkým penězům,“ poznamenal Francis v emailu, který napomohl ke kapitánově usvědčení. Dusek poskytoval podnikateli utajované informace.

Dusek se před soudem omlouval za své selhání a zapřisáhl se, že si sám nikdy neodpustí. „Vina bude v mém srdci do konce mého života,“ řekl. Nyní musí nastoupit k výkonu trestu a také zaplatit pokutu 70 000 dolarů (asi 1,7 milionu korun) a vrátit námořnictvu dalších 30 000 dolarů (asi 730 tisíc korun).

Podnikatel Francis byl v roce 2013 zadržen v Kalifornii, kde ve vazbě čeká na rozsudek. Hrozí mu 25 let vězení za to, že námořnictvu svými nadsazenými fakturami způsobil škodu v řádu desítek milionů dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video